Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Despre bătrâneţe...


...este titlul conferinţei organizate de revista Cuvântul şi de Fundaţia Amfiteatru, la care sunt invitaţi Livius Ciocârlie, eseist, critic literar şi prozator şi Vasile Dem. Zamfirescu, psihanalist, directorul Editurii Trei. Întâlnirea va fi moderată de Răzvan Ţupa, redactor-şef al revistei Cuvântul.
Capcanele imbatranirii
Vasile Dem. Zamfirescu

Conceptia traditionala despre imbatranire in Romania este caracterizata de o perspectiva sumbra asupra fenomenului. Persoana care se apropie de varsta a treia este marginalizata social pentru ca nu mai munceste, nu mai are dreptul la viata sexuala, singura sa placere ar rezulta din utilitatea pentru copiii sai, pe ai caror copii ii ingrijeste. Pentru sine o persoana in varsta nu mai are dreptul sa traiasca. Pe langa aceste capcane care tin de mentalitatile traditionale mai exista si capcane ce tin de viata interioara, psihica, dintre care cele mai periculoase sunt depresia si resentimentul.

Dintr-o perspectiva contemporana multe dintre aspectele de mai sus se dovedesc a fi prejudecati, varsta a treia avand valori, bucurii si realizari de sine statatoare. Conferinta de fata isi propune sa puna in discutie varianta traditionala si cea contemporan occidentala cu scopul de a demonstra ca varsta a treia nu este o varsta a renuntarilor totale si ca pierderea unor valori ale varstei tinere poate fi compensata prin alte valori.
Miercuri, 20 iunie 2007, ora 18, la sala de conferinţe a Muzeului "Grigore Antipa" din Bucureşti.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!