Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

În septembrie, la "Dosarele PSI"


În fiecare sâmbătă, de la ora 18.15, la Radio România Cultural.

Astăzi este ziua în care vom încheia amplul dosar Clişeele psihanalizei: timp de zece săptămâni am discutat despre prejudecăţile şi rezistenţele faţă de acest domeniu cu psihanalistul Daniela Luca, membru direct IPA şi membru fondator al AIPsA.

Săptămâna viitoare, pe 20 septembrie, vom afla mai multe în legătură cu un eveniment foarte important. Este vorba despre cea de-a IV-a Conferinţă Internaţională a Confederaţiei Europene de Psihoterapii Psihanalitice care se va desfăşura în zilele de 19 şi 20 septembrie la Bucureşti, având tema „Tradiţie, tranziţie, inovaţie în psihanaliză”. O manifestare de anvergură, care ar fi trebuit poate mai mult mediatizată şi care sperăm să impulsioneze pe mai departe interesul pentru psihanaliza terapeutică şi de cercetare la noi. Despre ce se va fi discutat la Conferinţă, despre temele, problemele şi contextul ei în mişcarea internaţională ne va vorbi dl Augustin Cambosie, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Psihoterapie – într-un interviu realizat de Daniela Vasile.

Dosarul pe care îl vom deschide săptămâna viitoare se referă la sănătatea psihică a copiilor. Vom discuta pe această temă de maximă actualitate cu doamna Iuliana Eparu, care este medic specialist în psihiatria copilului şi a adolescentului şi asistent universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Vom rămâne în domeniu şi după această – să-i spunem aşa – discuţie-semnal, pentru că semnalul editorial realizat ca întotdeauna de Victor Popescu ne atrage atenţia asupra cărţii psihiatrului francez Stéphane Clerget intitulată Criza adolescenţei, recent tradusă la Editura Trei.

În ultima emisiune a lunii septembrie, sâmbătă, 27, vom avea în vedere un eveniment major care se va afla atunci la doar patru zile distanţă: cea de-a treia ediţie a Congresului Naţional de Psihiatrie (cu participare internaţională) care se va desfăşura în perioada 1-4 octombrie la Palatul Parlamentului. Graţie colegei noastre Daniela Vasile, vom afla noutăţi şi datele esenţiale ale Congresului chiar de la preşedintele acestuia, prof. dr. Dan Prelipceanu. Ne vom pune la curent totodată cu acţiunile întreprinse spre a marca împlinirea a 85 de ani de la înfiinţarea Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. dr. Alexandru Obregia” din Bucureşti.

În perioada 25-29 octombrie la Bucureşti se va desfăşura un workshop de formare în terapia familială şi psihanalitică – aşa-prescurtata TFP, cu participarea unui psihoterapeut francez. Deşi mai e peste o lună până la data de începere a atelierului, trebuie precizat că înscrierile pentru workshop au şi început. Despre ce este vorba, ne va spune dl Claudiu Ganciu, psihoterapeut, cunoscut şi prin activitatea sa în domeniul psihodramei, dar totodată unul dintre organizatorii TFP şi ai workshop-ului - un interviu realizat de Anca Ionescu. Nu în ultimul rând, vom afla câte ceva şi despre ce este life coaching-ul. Despre coaching în general şi despre multiplele sale specializări şi direcţii de acţiune am mai discutat în emisiunea noastră, nu o dată. Dar despre ce înseamnă să urmezi şedinţe cu al tău life coach, despre cum acestea te pot împinge să ajungi cerşetor în San Diego, California, şi despre ce învăţăminte a tras din această experienţă dna Gabriela Casineanu, cea care a trecut prin această experienţă şi ne-a descris-o – vom afla pe 27 septembrie.

“Aşezat comod pe scaun, închideţi ochii, inspiraţi profund şi lăsaţi braţul dominant să cadă într-o parte. Expiraţi. Inspirând, strângeţi pumnul şi imaginaţi-vă stresul specific, cu toată încărcătura sa emoţională strânsă în acest pumn.” Iată ce ne propune Eric Saunier în cartea tradusă la Editura Curtea Veche şi intitulată Să muncim fără stres! Cum să vă regăsiţi încrederea, liniştea interioară şi eficacitatea. Dacă se poate. O recenzie semnată Victor Popescu.

2 comentarii

 1. Cred ca era mai potrivit sa fiu instiintata ca doriti sa-mi folositi numele si descrierea experientei mele in workshop-ul dumneavoastra.
  Nu sunt de acord cu felul in care ati interpretat experienta mea. Nu propriul meu life coach m-a "impins" sa am acea experienta, am participat la ea de buna voie (fiind parte dintr-un workshop la care am ales eu sa particip).

  Cu stima,
  Gabriela Casineanu, M.Eng, MBA, ACC, ORSC
  www.quantumlifecoach.ca

  RăspundețiȘtergere
 2. Stimata doamna Casineanu,

  Regret neintelegerea creata. Cred ca faceti o confuzie, daca inteleg eu bine ce spuneti. Workshop-ul descris anterior, de formare in terapia familiala si psihanalitica, nu are nici o legatura cu experienta dv. de coaching, nu a utilizat-o si nu a facut vreo referire la ea. Si nici nu-mi apartine, ci e organizat de dl Claudiu Ganciu.

  Nici o legatura - iar eu n-am semnalat vreuna.

  De asemenea, nu am scris ca life coach-ul dv. v-a "impins" la a avea acea experienta fara acordul dv. (?!), ci ca sedintele cu d-sa v-au condus la aceasta experienta. Am folosit termenul "impins" in sensul de "determinat", prin raportare si la situatia inedita si pitoreasca, intr-un anume sens neasteptata, pe care ati trait-o in San Diego, asa cum de altfel o si descrieti. Relatarea mea nu are nimic peiorativ, va rog sa o cititi cu atentie. Dimpotriva, coaching-ul este valorizat ca o activitate complexa si descris in termeni pozitivi.

  (Daca termenul de "impins" vi se pare totusi neinspirat, fireste, il putem schimba, nu e nici o problema).

  Va propun sa-mi scrieti pe adresa psi@k.ro si sa va dau toate lamuririle despre care credeti ca ar mai fi necesare prin email.

  Imi pare rau pentru neintelegere, as fi dorit sa ne cunoastem in alte conditii. Experienta dv., interesanta si descrisa cu talent, chiar m-a interesat si acest lucru este evident. Sau cel putin asa am crezut.

  Cele bune,

  Dorin Bîtfoi

  RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!