Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Ce oferă psihoterapia în vremuri de criză?Sambata 3 iulie, a treia zi a celui de-al XVII-lea Congres European de Psihoterapie organizat la Bucuresti a fost deschisa la orele 9.00 de prezentarea domnului Peter Schulthess din Elvetia, presedinte al Asociatiei Europene de Gestalt Terapie, prezentare intitulata "Sprijinul psihoterapeutic in timp de criza, schimbare si provocare".

Va prezint in continuare un rezumat al lucrarii audiate.

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre
Peter Schulthess defineste criza ca fiind punctul culminant al unui proces dramatic, dar si punct de alegere si schimbare, emotiile conectate crizei fiind: frica, panica, disperarea, agresiunea, durerea etc. Criza implica un comportament irational si un clivaj intre emotii si ratiune. De asemenea, presupune regresie si epuizare, disfunctionalitati, rigiditate (implicand persoane sau sisteme), scadere a controlului. Criza presupune o perioada de adaptare la schimbare in care noile pattern-uri nu sunt inca functionale.

Pasii in depasirea crizei sunt:
- impasul,
- coplesirea / punctul culminant / faza critica,
- faza post-criza: haosul / dezorganizarea, creatia, formarea / cautarea de noi structuri – integrarea-cresterea.

Diferite nivele ale crizei sunt: criza individuala, criza de cuplu, de familie, grup, criza in organizatii, societate, sisteme politice. Diversificand clasificarea, exista crize economice, ecologice, in credinte / religie. Exemple de crize personale: criza de dezvoltare din adolescenta, accidente, boli, pierderea locului de munca, pierderea partenerului de viata sau membrilor familiei, stramutarea / schimbarea mediului de locuit, incendii, adictiile (droguri, alcool), tentativele de suicid. Crizele interpersonala se refera la: neintelegeri in familie, violente, divorturi, marginalizare sociala etc. Criza in societate: schimbare sau chiar contradictie de valori, schimbare a mediului de viata, scaderea stabilitatii, schimbarea stilului de viata, schimbari tehnologice rapide (ex.: a formelor de comunicare). Crize economice: scaderea salariilor si cresterea TVA (ex.: in Romania si in Grecia), crize ale capitalismului, cresterea numarului somerilor si a persoanelor sarace, polarizare extrema intre bogati si saraci. Crize politice: schimbarea guvernelor / puterii politice, razboaie. Criza in sistemele religioase: conflicte intre sistemele religioase (ex.: intre musulmani-crestini sau musulmani-evrei). Crize ecologice: incalzire globala, poluare etc.

Individul este implicat in toate tipurile de criza.

Din punct de vedere sistemic, nivelele crizei sunt interconectate si necesita interventie la toate aceste nivelele implicate.

In timpul crizelor apar asa-zisii salvatori care promit depasirea crizei, dar care sunt de fapt extremisti (ex.: grupuri religioase radicale sau diferiti lideri) care cresc de fapt riscul traumatizarii…

Ce poate oferi psihoterapia in diferite faze ale crizei:
 1. Intr-o prima faza ofera preventie, constientizare ca tensiunea creste, suport pentru rezolvarea conflictelor inainte de a se ajunge la apogeul crizei, in situatia fericita in care indivizii sau lideri sociali solicita coaching.
 2. In plina criza se ofera securizare in relatia terapeutica, contactul cu emotiile din corp, constientizare a ceea ce este pierdut si a ceea ce poate fi reparat, care sunt functiile valide si ce resurse pot fi folosite (in primul rand pentru satisfacerea nevoilor primare).
 3. In ultima faza a crizei se ofera psihoterapie de suport pentru depasirea procesului de criza, exprimarea emotiilor in cabinetul psihologic, experimentarea noilor posibilitati de comportament, noua integrare si noi legaturi
Scopurile psihoterapiei sunt autonomia personala, responsabilitatea, suport al functiilor valide, ce pot face, ce nu pot schimba si trebuie sa accept… etc.

Psihoterapeut bun Bucuresti - cum il gasesti 

Dupa Schulthess, responsabilitatile sociale ale psihoterapeutului pe timp de criza sunt de a vorbi in public si mai ales liderilor.

Voi reveni mâine cu mai multe relatări de la workshop-urile de azi, precum şi de la evenimentele zilei de închidere a Congresului.

Georgiana Brănişteanu

este candidat - Societatea Română de Psihanaliză.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

2 comentarii

 1. Asta cu vorbitul in public, liderilor, nu prea se intampla pe la noi, din pacate.
  Si am vazut psihoterapeuti care nu pot sa-si ingrijeasca emotiile din propria gradina, dar vor sa le pliveasca pe ale altora, sa ii faca pe altii sa isi castige autonomia. Sunt, desigur, multe multe tipuri de terapii, si e bine sa fie asa, dar cred ca multi ar trebui sa treaca printr-o terapie de profunzime, chit ca nu vor practica dupa aceea, ca sa obtina acea "intelepciune" psihica din care sa dea si altora, nu doar sa adune diplome, ca asta e usor de facut, bani sa ai.

  RăspundețiȘtergere
 2. Da..., psihoterapeutul elvetian chiar a insistat pentru o implicare in problemele sociale a psihoterapeutilor...

  Asa este, psihoterapeutii straluciti indiferent din care scoala au urmat o terapie profunda...

  RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!