Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Pentru filmul "Inception", Leonardo diCaprio a citit "Interpretarea viselor"Poate că ne-am întrebat uneori cu ce - ori chiar dacă - psihanaliza poate ajuta un artist în opera sa de creaţie.

Dacă sintagma nu pare excesivă pentru o producţie hollywoodiană, atunci filmul Inception (care are ca slogan publicitar - foarte freudian! - "Your mind is the scene of the crime"), lansat vineri pe ecrane, arată că psihanaliza poate servi cel puţin la documentarea actorilor. Interpretul rolului principal, Leonardo diCaprio, a citit pentru acest rol (de expert în "subconscious security") Interpretarea viselor a lui Freud, precum şi alte cărţi la temă. De altfel, interpretarea inconştientului şi a viselor reprezintă o mai veche preocupare a sa, chiar dacă în cea mai mare parte latentă, neexplorată - mărturiseşte cel pentru care filmul său precedent, Shutter Island, a fost, pare-se, echivalentul unei "şedinţe de terapie".

Filmul se dovedeşte deja un succes major, prin reţeta inedită (niciodată încercată) şi mai ales prin încasările primelor 3 zile de la lansare / pe week-end, de 60,4 milioane de dolari - fiind deja decretat de Yahoo! Movies cel mai bun film de până acum al anului 2010.http://cafegradiva.blogspot.com/

8 comentarii

 1. Verificat si azi. Tot CAM. Astept cu incantare febrila 1080-ul :D.

  RăspundețiȘtergere
 2. Am avut ceva emotii privind doliul lui...

  RăspundețiȘtergere
 3. Impresii dupa film:
  - prea lung
  - un film ...mai mult complicat decat complex;

  Cineva imi spunea ca acest film l-a pus pe ganduri :)
  Asa e. Pe mine m-a pus pe ganduri ...pe la jumatatea filmului, daca sa ies sau nu afara.

  Lasand la o parte impresiile ...as asocia liber astfel:

  1. Apare ideea recuperarii unor bucati de suflet !
  Tehnica asta este utilizata de catre practicantii unei tehnici numite Recuperarea Sufletului...care poate fi descrisa ca o calatorie imaginara ,intr-o stare semiconstienta ...in inconstientul unui pacient;
  Ideea mi-a fost sugerata...mai ales de modul in care Cobb il recupereaza in final pe batranul Japonez...Satori...corect ?

  2. Am gasit undeva , candva, intr-o carte despre Shamanism...numita " Elemente de Shamanism"...ca substratul ezoteric al actiunii de salvare a umanitatii...a insemnat o coborare intr-un Inconstient Colectiv unde ceva...trebuia reglat, vindecat.

  RăspundețiȘtergere
 4. Oh, no. Ar fi amuzant ca te-a pus pe ganduri... sa iesi sau nu afara, daca nu ar fi trist, fiindca aveam planuri cu filmul asta. Dar provoaca lumea sa asocieze liber, tot e bine.
  In caz ca gasesc cartea as vrea sa citesc mai multe despre subiect.

  RăspundețiȘtergere
 5. substratul ezoteric al actiunii de salvare a umanitatii....de catre Iisus...

  cartea e "Elemente de Shamanism" si e scrisa de Caitlin Mathews...si e aparuta la Editura Teora...

  RăspundețiȘtergere
 6. I-as intreba pe cinefilii inraiti...daca imi pot da indicii despre un film...pe care l-am vazut mai demult, pe HBO sau alte canale din Romania, insa nu mai stiu cum se numeste.

  Filmul e facut cu putine personaje...dintre care un Batran si doi Copii, care treceau din realitatea fizica intr-o realitate paralela...ca intr-un Univers construit de ei, in vis, dar nepopulat decat de catre ei.

  Trecerea aceasta se facea intr-o arena de Circ, care era intunecata, prin leganarea pe un leagan din ala ( nu stiu cum sa-i spun) de acrobatie la inaltime...si se punea reflectorul pe cel ce se legana , balansandu-se din ce in ce mai tare...etc

  Cam atat am retinut din film, ca scene.

  Insa filmul mi-a atras atentia pentru ca regaseam idei descrise de Carlos Castaneda in cartile sale, despre anumite practici shamanice...de parcare/suspendare in realitati paralele...dar care stagneaza evolutia spirituala a Omului, chiar daca devine cumva Nemuritor si/sau Atotputernic, intr-un Univers creat de el.

  RăspundețiȘtergere
 7. Seamănă cu Stalker al lui Tarkovsky, dar mult mai liniștit. Nici cinefilă înrăită nu's :)).

  RăspundețiȘtergere
 8. Am gasit filmul.

  The Dust Factory se numeste :)

  http://www.youtube.com/watch?v=qpHY6t1V6-g&feature=related

  RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!