Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Buenos Aires – Lyon – Bucuresti: Jurnal de calatorie al psihanalizei legaturiiDaca ne putem permite aceasta metafora a unei calatorii, dintre multe altele facute de psihanaliza prin lume, atunci vom incerca sa urmarim ce s-a intamplat de cand legatura inconstienta intre subiectii umani a devenit obiect al psihanalizei. Ne referim la psihanaliza legaturii aparuta in Buenos Aires si legata de numele psihiatrului Enrique Pichon Riviere, el insusi de origine franceza si ajuns in Argentina cand avea 3 ani. Dupa 1950, el incepe sa lucreze la conceptul de portavoce si la teoria celor 3D, care vor ramane piatra de temelie a psihanalizei legaturilor familiale. In ceea ce priveste miscarea psihanalitica, E. Pichon Riviere impreuna cu E. Carcamo, M. Langer, A. Garma si A. Ravcovsky intemeiase Asociatia Psihanalitica Argentiniana din 1940.Acestea sunt nume de referinta ale psihanalizei argentiniene, pe care le veti regasi si in bibliografia acestui dosar.

In 1975 apare Le processus groupal, lucrare ce deschide perspectiva lucrului cu familii si grupuri si in care Pichon Riviere isi expune principalele sale teze. Aceasta lucrare a fost tradusa in limba franceza si a beneficiat de o prefata scrisa de Rene Kaes (Lyon, 2004). Acesta este una dintre puntile Argentina-Franta in ceea ce priveste psihanaliza. Rene Kaes nu l-a cunoscut personal pe Pichon Riviere, dar
a intrat in contact cu cercetarile si operele sale gratie materialelor pe care Ana de Quiroga, vaduva lui Pichon, i le-a pus la dispozitie.

Iata primele randuri din prefata intitulata Pour rencontre Pichon:
Importanta lucrarii lui Enrique Pichon-Riviere in cadrul miscarii psihanalitice, psihiatrice si sociale argentiniene este inca putin cunoscuta cititorilor francofoni. Totusi, rasunetul operei sale, ideile si practicile novatoare pe care el le-a inventat si le-a transmis contemporanilor sai si numerosilor sai discipoli depasesc cadrul fecundei istorii a psihanalizei si psihiatriei tarii sale.
Pichon-Riviere a fost unul dintre fondatorii psihanalizei in Argentina, el a fost si unul dintre cei care au inceput sa faca inteligibil ceea ce psihologia sociala privita prin psihanaliza putea aduce cunoasterii legaturilor intersubiective, mai ales in expresiile lor familiale, grupale si institutionale. Pentru acest motiv, el a contribuit conform geniului sau si cu aporturile stiintelor sociale si filosofiei timpului sau (G. H. Mead, K. Lewin, dar si Bachelard, Sartre si Lefebvre) la dezvoltarea acestui teritoriu al psihanalizei pe care Freud il numea si el, dar intr-o acceptiune diferita, “o psihologie sociala”. Gandirea lui Pichon-Riviere a produs fara doar si poate conceptii originale despre boala mintala, terapie, grup, subiect si procesele de creatie.
A doua punte dintre psihanaliza argentiniana si cea franceza o consideram a fi intalnirea dintre Rene Kaes si Rosa Jaitin. Rene Kaes vorbeste despre intalnirea cu Rosa in prefata pe care o face cartii ei Clinique de l’inceste fraternel, aparuta in 2006 la Paris:
Atunci cand am facut cunostinta cu Rosa Jaitin in Argentina in 1985, ea publicase un anumit numar de lucrari despre joc, lectura si invatare, despre cresa si despre grupurile de copii. Era profesoara de psihologie a educatiei la Facultatea de Psihologie a Universitatii din Buenos Aires, unde lucra in grup asupra problemelor de invatare. Totusi, interesul sau principal se indrepta din ce in ce mai ferm catre clinica psihanalitica grupala si familiala in care se formase mai ales cu E. P. Riviere, J. Puget, M. Bernard si F. Ulloa.
In 1991, Rosa Jaitin a parasit Buenos Aires pentru a se stabili in Franta, la Lyon, unde isi va continua activitatea sa de psihoterapeut, va dezvolta lucrul psihanalitic de grup si de familie si isi va elabora teza de doctorat in psihologie, sub indrumarea lui Rene Kaes, pe care o va sustine la universitatea din Lyon in 1995 (“Reprezentarea spatio-temporala a spatiului epistemic la studentii argentinieni si francezi”). Puteti citi intreaga prefata scrisa de Rene Kaes la adresa http://www.psihanaliza-de-familie.com/carte_clinique_incest.php.

In Clinique de l’inceste fraternel, Rosa Jaitin abordeaza concepte de baza ale psihanalizei legaturii (lant generational, grup intern, organizatori, aparat psihic familial, transmitere intre generatii, legaturi familiale etc.), sublinind atat originea lor, cat si contributia diferitilor psihanalisti la elaborarea lor. Este un camp de intalnire a numelor psihanalistilor francezi si argentinieni, dar si a celor englezi sau italieni.

O a treia punte la care facem referire este legata de numele lui Alberto Eiguer, psihanalist parizian de cuplu si familie, director al publicatiei societatii franceze de terapie familiala psihanalitica intitulata Divanul familial. In 2002, Eiguer scrie un articol dedicat lui Pichon Riviere care incepe astfel:
Teoria legaturilor a fost dezvoltata in contextul grupurilor. Primele mele aplicatii ale acestei idei despre familie au fost expuse in 1983 si extinse la cuplu in 1998. 
Puteti citi varianta franceza si traducerea in limba romana la adresa http://www.psihanaliza-de-familie.com/enrique_pichon_riviere_hommage.php.

De asemenea, in 2008, la implinirea a 30 de ani de la moartea lui Pichon Riviere, mai multi psihanalisti au realizat un film intitulat Sur les traces de Pichon Riviere, pe care il puteti urmari la adresa http://www.youtube.com/watch?v=O-cMkmn3-U8. Ii veti auzi pe Albert Eiguer, Rosa Jaitin, Pierre Benghozi si altii vorbind despre importanta contributiei lui Enrique Pichon Riviere la dezvoltarea psihanalizei internationale.

Am incercat pana acum sa conturam puntile dintre Argentina si Franta de care psihanaliza legaturii s-a servit. Ultima destinatie cuprinsa in ambitiosul nostru titlu este Bucuresti. Inceputul anului 2008 este momentul in care Rosa Jaitin a venit aducand cu ea primele concepte continute in cateva fise pentru primul grup de psihanaliza de familie constituit in Romania. Intalnirea Rosei Jaitin cu Anca Munteanu si Claudiu Ganciu, pe aeroportul din Bucuresti, a insemnat si sosirea psihanalizei de familie si grup in Romania. De atunci a inceput o formare desfasurata de Apsylien (Association de la Psychanalyse des Liens). Despre acest inceput al psihanalizei legaturii in Romania, Cristina Calarasanu a vorbit la congresul de la Florenta din acest an prezentand prima noastra lucrare, „Familia romaneasca si debutul terapiei familiale psihanalitice in Romania”.

Psihoterapeut bun Bucuresti - cum il gasesti 

Si pentru a inchide bucla sa ne intoarcem la Buenos Aires, punctul nostru de plecare in aceasta calatorie a psihanalizei, spunand ca intre 28-31 iulie 2010 a avut loc al 4-lea congres international de psihanaliza cuplului si familiei, cu tema „Suferinta in legaturi si transformarile lor in psihanaliza de cuplu si familie”. Dupa ce Franta („Les metamorphoses familiales”, 2004), Canada („La part des ancetres: Le transgenerationnel dans les therapies psychanalytiques du couple et de la famille”, 2006) si Spania („Violence dans les couples et les familles contemporaines: Un defi pour la psychanalyse familiale”, 2008) au gazduit celelalte trei congrese, Argentina a primit in aceasta vara psihanalisti din toata lumea. Cat de curand, veti putea citi cateva rezumate si interviuri despre cele discutate la acest congres.

Anca Munteanu

Psihoterapeut Bucuresti - aici

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!