Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Caut un psiholog - ce trebuie sa stiu?…ca psihologul nu este medic si nu e totuna cu psihiatrul.

…ca psihologul este licentiat al facultatii de psihologie, iar psihiatrul este licentiat al facultatii de medicina.

...ca psihologul si psihiatrul sunt doi specialisti cu competente diferite in aria sanatatii psihice. Psihologul nu prescrie medicamente, iar psihiatrul nu face psihoterapie (exceptie fiind cazul dublei competente).

Citeste si: Psihoterapeut bun Bucuresti - cum il gasesti

...ca a merge la psiholog nu inseamna ca sunt nebun, ci ca am nevoie de insotire de specialitate pentru a rezolva niste probleme pe care singur nu le pot gestiona eficient in aceasta perioada pentru ca fie ceva imi scapa, fie nu stiu de unde sa incep, fie imi este greu sa ma confrunt singur cu problema si am nevoie de sprijin.

…ca specializarile psihologice de care am nevoie in sfera sanatatii sunt psihologia clinica, consilierea psihologica si psihoterapia.

…ca fiecare dintre aceste specializari psihologice presupune competentele specifice.

…ca serviciile psihologice de care pot beneficia din partea unui psiholog sunt evaluare si testare psihologica, interventii psihoterapeutice, consiliere psihologica si psihoterapie.
…ca pentru a sti ce tip de serviciu psihologic doresc sau am nevoie este necesar sa ma informez asupra a ce inseamna evaluare si testare psihologica, ce inseamna consiliere psihologica, ce inseamna psihoterapie.
…ca de serviciile psihologice pot beneficia copii, adolescenti, adulti, varstnici, cupluri, familii.

…ca pot participa la consultatii / sedinte / sesiuni psihologice individuale sau in grup.

Puteti cauta un psiholog fie apeland la recomandarile din gura in gura, fie cautand pe internet site-urile cabinetelor de psihologie din orasul dumneavoastra, fie pe portalurile care promoveaza serviciile psihologice, fie apeland la recomandarea medicului de familie sau a altui medic specialist.

Exista un set minim de informatii care va asigura ca sunteti pe mana unui profesionist. De aceea trebuie sa stiti:

…ca psihologul practician trebuie sa aiba drept de libera practica acordat de Colegiul Psihologilor din Romania, intr-una dintre specialitatile acoperite de comisiile de specialitate.

…ca psihologul care lucreaza in domeniul sanatatii, respectiv care ofera servicii de psihologie clinica, consiliere psihologica si psihoterapie trebuie sa aiba drept de libera practica de la Comisia de Psihologie Clinica, Consiliere si Psihoterapie din cadrul Comitetului Director al Colegiului Psihologilor din Romania.

...ca puteti beneficia de serviciile psihologice in cadrul unui cabinet individual de psihologie (locatie privata sau in cadrul unei institutii medicale), care de asemenea trebuie sa fie autorizat de Colegiul Psihologilor din Romania.

…ca aveti dreptul sa fiti informat de la prima intalnire in legatura cu atestatele, autorizarile si acreditarile profesionale ale psihologului caruia v-ati adresat.

…ca aveti dreptul sa fiti informat din primele sedinte, asupra tipului de evaluare / interventie de care ati putea beneficia sau care este mai potrivit cu situatia dumneavoastra.

…ca la prima intalnire cu psihologul veti discuta conditiile in care veti beneficia de serviciul psihologic solicitat sau recomandat sau acceptat de dumneavoastra ca urmare a recomandarii (locatie, frecventa, durata, tarif, drepturi si obligatii ale Clientului si Psihologului etc).

…ca puteti solicita incheierea unui contract cadru pentru prestari servicii psihologice care sa puna negru pe alb conditiile de mai sus. Un astfel de contract cadru a fost elaborat de Colegiul Psihologilor din Romania si poate fi consultat pe site-ul colegiului.

…ca dreptul la intimidate, confidentialitate, respect, acceptare non-critica va este asigurat in mod legal si in conformitate cu Codul etic al profesiei de psiholog.

…ca psihologul va lucra cu informatiile pe care i le furnizati Dvs. in calitate de client / pacient si de aceea responsabilitatea fata de corectitudinea informatiilor oferite va apartine.

…ca demersurile de evaluare si interventie incep numai dupa consimtamantul informat pe care il dati psihologului, exceptie fac situatiile de urgenta si cazul in care pacientul este in conditia obiectiva de dependenta fata de un apartinator sau ingrijitor.

…ca asa cum solicitati liber si beneficiati la cerere de un serviciu psihologic oferit de un psiholog anume, la fel aveti libertatea de a renunta la serviciul respectiv sau la serviciul oferit de psihologul cu care ati lucrat pana in acel moment, alegand fie un alt psiholog cu care sa continuati, fie alegand… o pauza…

...ca este in avantajul dumneavoastra sa fiti un pacient informat!

Descriere autor:
Daniela Neagu
Psiholog Clinician Specialist Autonom
Presedinte Asociatia pentru Terapia prin Jocul cu Nisip
Master in Psihoterapia Analitica
Consultant in formare in Consiliere Relationala ESPERE
Stagii de formare in consiliere analitica, psihodiagnostic Rorschach Exner, terapie psihanalitica de familie
Membru Colegiul Psihologilor din Romania
Membru Societatea de Psihosomatica Aplicata si Medicina Comportamentala
Membru Asociatia de Medicina Sexuala din Romania

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!