Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Nivelul procedural al preconstientuluiconstient preconstient inconstient sigmund freud model pcs

S-ar putea ca referirile voastre sa fie mai clar explicate de sistemul preconstient care dispune de o anumita structurare si nu de cel inconstient (vezi prima topica freudiana). Cred ca la un nivel procedural sa afla aceasta functionare automata: tastarea, cantatul la pian, condusul unei masini, mersul etc.). 

Mi-am pus si eu o intrebare asemanatoare - de unde stie mintea noastra sa se trezeasca dimineata cu un minut inainte sa sune ceasul? Daca inconstientul este atemporal si noi dormim profund, atunci de ce ne desteptam brusc fix la ora programata?

Cititi si Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii 

Asadar, sa nu uitam de PCS, care inca dispune de o valoare explicativa referitor la ce este momentan in afara constiintei, dar care poate deveni constient destul de usor.

Comentariu al lui Dan la articolul "Comunicarea de la inconştient la inconştient" de Smaranda Dusa-Gruia

Foto: positive-parenting-ally.com

3 comentarii

 1. Cred ca este o diferenta intre ceea ce se intampla la trezire(a, dupa ceas) si mersul pe bicicleta. Trezirea (cu 1 min inaintea ceasului )este o trecere intre doua stari de constinta profund diferite, in timp ce mersul pe bicicleta, cantatul la pian se produc pe acelasi tip de stare.
  Poate ne trezim cu 1 min inainte pentru e evita batutul pe umar (al sefului din reclama la Skol) care ne deranjeaza si vrem sa evitam asta printr-un control (supraeu) extins la starea de somn. Care e legatura cu inconstientul (si mai putin preconstientul)? Aceeasi ca si atunci cand vorbim de contratransfer dar cu nuante "yoga". Cip

  RăspundețiȘtergere
 2. Sigur ca e diferenta... Trecerea de la starea de somn la cea de constienta e zona in care actiunile inconstiente apar instantaneu, fara un efort de invatare prealabila cum se intampla in cazul mersului pe bicicleta sau cantatului la pian care presupun niste etape de formare a deprinderii (intr-o ultima faza a acestui proces de invatare, actiunea devine automatizata). Dar Inconstientul nostru se pare ca nu e mobilat numai cu deprinderi automatizate prin invatare, nu? Dan (autorul textului de mai sus) spune ca acest lucru este explicat de faptul ca exista acea zona preconstienta care dispune de o oarecere structurare, temporalitate etc.

  RăspundețiȘtergere
 3. mcorciova14/8/17 10:19

  Da, exista diferenta intre trecerea de la o stare la alta si functionarea in cadrul aceleasi stari. Poate insa ca vorbim de mecanisme asemanatoare, legate de memoria procedurala, mecanisme ce ne permit trezirea automata, fara efort la aceeasi ora (o stereotipie invatata) si mersul pe bicicleta. Trezirea la ora dorita pare sa reprezinte ceva suplimentar, asa cum s-a spus deja, o legatura a Eu-lui cu temporalitatea non-subiectiva si corelarea cu partea de constiinta Nu cred insa ca vorbim de sinele inconstient ci de Eu-ul inconstient si functia sa de echilibrare a instantelor intre ele si cu realitatea.

  RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!