Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Reflectând absenţa: Memorialul pentru 11 Septembrie 2001




Odată cu aniversarea a zece ani de la tragica prăbuşire a Turnurilor Gemene din New York va fi deschis totodată Memorialul victimelor de la 11 septembrie. Intitulat "Reflectând absenţa" şi ales câştigător la concursul din anul 2003 dintre 5 201 de proiecte din întreaga lume, conceptul şi proiectul Memorialului îi aparţine tânărului arhitect de 42 de ani, născut la Londra, şcolit în Mexic şi cu armata făcută în Israel, anterior necunoscut, Michael Arad.

La 11 Septembrie, Michael Arad a fost martorul întâmplător, de pe acoperişul locuinţei sale din Manhattan, al lovirii de cel de-al doilea avion a World Trade Center. A început imediat să schiţeze planul unui memorial al victimelor, ca un fel de terapie personală în urma traumei. Rezultatul a fost un ansamblu constituit din două bazine adânci, simbolizând locul celor două turnuri, şi un sistem de galerii subterane pentru vizitatori, cu o perdea de apă şi numele gravate ale victimelor (în cele din urmă, pentru că ar fi costat prea mult şi ar fi fost mult prea complex de realizat, acestea au fost gravate la nivelul plazei). Sursele sale de inspiraţie: Louis Kahn, Tadao Ando şi Peter Zumthor. Costul estimativ al ansamblului s-a ridicat la 1 miliard de dolari.

Proiectul şi realizarea a avut cronici contradictorii. Unii au elogiat concepţia simplă, sculpturală a Memorialului, găsindu-i virtuţi emoţionante şi vindecătoare. Alţii au avut opinii mai degrabă negative, criticând de pildă faptul că locul de comemorare a victimelor se află în subteran. În cele din urmă însă, Michael Arad şi-a văzut visul cu ochii, iar Memorialul a fost finalizat. Va fi deschis publicului peste două zile, la 11 septembrie, când se împlineşte un deceniu de la celebrul atentat care a făcut aproape 3 000 de victime.

Cititi despre Atentatele teroriste de la Paris analizate de un psihanalist

Arhitectul Michael Arad, autorul proiectului







Intrarea la nivelul inferior, cu cortina de apă care reflectă şi banda circulară cu numele victimelor

Pe locul turnului de nord, reculegere lângă monumentul victimelor neidentificate








Un comentariu

  1. Mi se pare foarte buna ideea asta de ansamblu de subterana. E ca si cum privesti o absenta din mormant. Te pune in pozitia celor care sunt in groapa, si nu ascunde absenta, ci o face evidenta. O pune in fata ochilor. Te lasa sa privesti locul unde turnurile nu mai sunt.

    Imi aduce aminte de Memorialul veteranilor din Vietnam din DC. Proiectul a fost foarte controversat pentru ca trebuie sa intri cumva intr-o groapa si in jurul tau sa vezi numele celor omorati. Iti da senzatia fizica de frica, de acoperire de cadavrele celor omorati. Nu e deloc o celebrare glorioasa, cat una de realizare a cosmarului razboiului. Bineinteles, la cererea republicanilor au pus niste soldati virili in actiune cu un steag american langa memorial. In DC, care e plin de monumente virile si glorioase, o celebrare care indica suferinta si golul cum e Memorialul asta e aproape unica.

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!