Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Psihoo - Evenimente

Cauta in revista

Libertate pentru Rafah Nached

marți, 11 octombrie 2011Organizaţiile psihanalitice din întreaga lume sunt alertate în aceste zile de întemniţarea primei femei psihanalist din Siria, Rafah Nached, de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad, în contextul represiunii sângeroase a demonstraţiilor din această ţară, izbucnite în martie, în marele val al "primăverii arabe".

În vârstă de 66 de ani, formată ca lacaniană în mediile psi din Franţa în anii '70, absolventă în psihologie clinică la Université Paris-Diderot, Rafah Nached a fondat, cu concursul unor psihanalişti francezi, Şcoala de Psihanaliză din Damasc, care a devenit în aceste luni un loc de întruniri apolitice, unde sirienii prezenţi au fost îndemnaţi să-şi verbalizeze sentimentele în contextul extrem de violent din ţară.

A fost arestată la 10 septembrie, pe aeroportul de pe care intenţiona să meargă la Paris, unde fiica sa se pregătea să nască, şi a fost ţinută o vreme "la secret", în pofida faptului că suferă de cancer, probleme cardiace şi hipertensiune. La 25 septembrie, cand a fost vizitata de soţul ei, era foarte slăbită, prezentând tot mai multe şi mai evidente probleme coronariene.


În apărarea lui Rafah Nached s-au ridicat numeroase personalităţi - în primul rând mediile culturale franceze, printre acestea numărându-se filosofii Bernard-Henri Lévy şi François Regnault, psihanaliştii Julia Kristeva şi Jacques-Alain Miller, scriitorul Philippe Sollers, fostul ministru de Externe Roland Dumas ş. a. Preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Psihanaliză, Charles Hanly, a lansat de asemenea un apel către membrii IPA în favoarea eliberării psihanalistei siriene, iar două petiţii deja cu mii de semnatari au fost înfiinţate în acelaşi scop.

Petiţii online:
http://www.lapetition.be/en-ligne/Liberez-Rafah-Nached-10402.html
http://www.oedipe.org/phpPetitions/index.php?petition=3

Apelul dlui Charles Hanly, preşedintele IPA
http://www.ipa.org.uk/Kernel/private/showMailing.php?ID=876&viewing_code=8be321d4c4ea0ee8ebe8ca385d9d3bfc_876


Scrisoare din închisoare a lui Rafah Nached


www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

...si semnati-va cu nume sau pseudonim

Atentie, se interpreteaza!