Ultima ora

Viata lumii

Video

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Actrita Meryl Streep polemizeaza cu premierul britanic David CameronPhoto Credit: Alex Bailey / Courtesy of Pathe Productions Ltd.

The Iron LadyDoamna de fier – a declanșat o polemică între premierul britanic David Cameron și actrița Meryl Streep, care joacă rolul fostului premier Margaret Thatcher în filmul cu acest nume apărut pe ecrane vinerea trecută.

Disputa este legată de portretizarea actuală a Doamnei de fier, care suferă de demență, la vârsta de 86 de ani.

Meryl Streep, al cărei rol în acest film a fost lăudat în mod unanim, inclusiv de premierul Cameron, a spus:
Dar el care a afirmat că ar fi trebuit așteptat până moare înainte să fi făcut filmul? Cum se simte ea după asta?

Actrița americană a adăugat că premierul Cameron asociază o stigmă specială datorită maladiei de care suferă Baroneasa Thatcher – demență:
Dacă Margaret Thatcher suferea de o maladie de plămâni, nimeni n-ar fi scos o vorbă. Cum însă suferă de o maladie mintală, asta ne terorizează pe toți, 
a spus Meryl Streep.

În ziua lansării filmului, David Cameron, care a declarat în repetate rânduri că Margaret Thatcher a fost idolul său politic, a lăudat rolul făcut de Meryl Streep, dar a spus că momentul ales nu este potrivit.
E mai mult un film despre îmbătrânire și elemente de demență, decât despre un prim ministru uimitor, 
a declarat premierul Cameron la BBC Radio 4.

Și într-adevăr, filmul în care Meryl Streep prezintă o asemănare fantastică cu Baroneasa așa cum este ea azi, e concentrat pe lupta fostului premier britanic cu această maladie nemiloasă.

În film, Margaret Thatcher apare în permanență confuză, având halucinații, când stă de vorbă cu defunctul ei soț, Dennis, decedat în 2003.

Episoadele din prezent sunt întrețesute cu amintiri, începând cu perioada războiului și influența exercitată de tatăl ei și până la momentul demisiei ei din funcția de premier în 1990, după 11 ani la vârful puterii.

Episoadele istorice nu aduc practic nimic nou, ele fiind povestite în cărți sau imortalizate în filme sau piese de teatru de nenumărate ori până acum.

Șocantă este imaginea Baronesei Thatcher scăpând de sub atenția celor care o păzesc 24 de ore pe zi și mergând să-și cumpere un bidon de lapte de la magazinul din colț – scena de debut care-i dezvăluie boala.

Jurnaliștii au speculat că sursa de inspirație pentru film ar fi cartea fiicei sale, Carol Thatcher, cea care, acum mai bine de trei ani, a dezvăluit lumii întregi maladia Baronesei. Familia nu a comentat, dar relatări de presă vorbesc de nemulțumirea cu privire la modul în care apare Margaret Thatcher în film atât din partea lui Carol, cât și fratelui ei geamăn, Mark.

Meryl Streep, secondată strălucitor de Jim Broadbent în rolul lui Dennis Thatcher, face, posibil, poate cel mai bun rol al său dintr-o carieră deja prestigioasă.

Cronicile sunt aproape toate identice și sunt sintetizate în ceea ce Sunday Times scrie:
Doamna de fier este în esență un rol mare, prins în capcana unui film mediocru.

Petru Clej

Articol reprodus cu acordul autorului din publicaţia Acum

www.cafegradiva.ro

Un comentariu

  1. Dupa ce a mintit o viata intreaga minciuna s-a intors impotriva-i. Cam multi politicieni dementi...

    RăspundețiȘtergere

Atentie, se interpreteaza!