Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Apropo de fetişism


Puerilitatea amorului...


Dragi cititori, 

Vă aducem la cunoştinţă cu bucurie că renumitul scriitor, eseist şi jurnalist elveţian Roland Jaccard a acceptat să devină editorialist permanent la Cafe Gradiva. Iată articolul inaugurator al rubricii sale, "Memorandum", pe care o veţi putea citi la zi în fiecare seară de luni.

La treizeci de ani, Alfred Binet îşi pune eterna întrebare: Ce e iubirea? De ce tânjim mai degrabă după o persoană decât după alta? Va răspunde în Revue Philosophique, în două articole purtând titlul "Fetişismul în dragoste". Suntem în 1887. Sexologia şi psihanaliza se află încă în limburi.

Alfred Binet e un înaintaş. Va fi de altfel plagiat adesea, inclusiv de Jung, care împrumută noţiunile de introversie şi extraversie. Biografii lui Binet lasă să se înţeleagă că el nu era omul care să se supere: avem un timid, interesat de psihologia jucătorilor de şah, de oboseala mentală, de hipnoză şi care scrie drame macabre sub pseudonim.

Pornind de la clasicul exemplu al unui Descartes irezistibil atras de femeile saşii ori al unui Rousseau care-şi află plăcerea doar în flagelare, Alfred Binet ajunge la concluzia că dragostea normală, în măsura în care există, nu e decât rezultatul unui fetişism subtil şi complicat sau, într-un cuvânt, politeist. Fetişistul pur, pe de altă parte, este un monoteist: partea se substituie întregului, accesoriul devine primordial. Unde începe patologia? se întreabă Binet. Şi iată şi răspunsul: în momentul în care iubirea pentru un detaliu oarecare începe să prevaleze, până la a le eclipsa pe toate celelalte. În concluzie, iubirea unui pervers e o piesă de teatru în care un simplu figurant iese la rampă, luând locul personajului principal.

Născut cu un an înaintea lui Binet, Freud îl omagiază în Trei eseuri despre teoria sexualităţii: în alegerea fetişului se manifestă influenţa persistentă a unei impresii sexuale simţite în copilărie. Ipotezele psihanalitice au făcut să pară caduce de o bună perioadă de timp lucrările psihologilor pre-freudieni. Cu toate acestea, citindu-l pe Alfred Binet, care se inspiră deopotrivă din Tratatul despre pasiuni al lui Descartes şi din Metafizica iubirii a lui Schopenhauer, ne dăm seama de greşeala pe care am face-o dacă am lăsa la anticariat un eseu atât de subtil în înţelegerea sublimelor puerilităţi ale amorului.

Traducere de D. L. Bîtfoi

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

9 comentarii

 1. Felicitari pentru "achizitia" ta, Dorin. Poate ca Binet, in dramele lui macabre, se indrogostea de figuranti si astea i se parea pervers:) Eu cand ma uit la Seinfeld imi place mai mult Newman decat alte personaje principale:)

  RăspundețiȘtergere
 2. "Pledoarie pentru o anumita anormalitate" este o carte buna pentru intelegerea fetisismului. Imi place paralela pe care Jaccard o face cu piesa de teatru. Se anunta a fi o rubrica interesanta :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Am uitat sa zic, e adorabila poza cu ursuletul! Deci uite ce m-a impresionat pe mine... :P

  RăspundețiȘtergere
 4. Despre ce inseamna dragoste adevarata si nu fetisism sau dependente obsesionale, mai pot sa va recomand cartea "Drumul catre tine insuti" de Scott Peck.O carte interesanta care iti descopera ca iubirea este disciplina si nu doar sentimente.:)

  RăspundețiȘtergere
 5. @Bogdan: Multumesc! Sunt foarte incantat ca autorul a acceptat, cu multa amabilitate, propunerea mea (respectiv cea de a-i traduce, pentru Gradiva, o selectie din articolele sale - in general la zi - publicate in presa internationala). Da, si mie imi place Newman, ca si Kramer - care mi-a facut impresia ca dintr-un personaj initial marginal si excentric a ajuns locomotiva serialului nu de putine ori.

  @Carmen: Ai dreptate sa-ti placa poza cu ursuletul :) Fotografiile sunt alese chiar de autor, nu de mine, si fac parte din textul sau.

  @Iuliana: Teza lui Jaccard este tocmai ca dragostea adevarata e un fetisism foarte subtil, "politeist", spune el, spre deosebire de cel "monoteist", care-l reprezinta pe fetisistul propriu-zis. Altfel, ma veti ierta, sper, daca nu cred absolut deloc ca iubirea este disciplina :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Unii sunt foarte disciplinati in sentimentele lor, adica ei iubesc, acolo, indiferent de orice :D

  RăspundețiȘtergere
 7. (tot) apropo de fetisism: http://youtu.be/BBaz6foY5TM

  RăspundețiȘtergere
 8. Roland Jaccard scrie foarte bine, stilul său literar forțează subtil chiar limitele gramaticale; amintesc că în limba română s-au tradus deja:
  Roland Jaccard, Nebunia, Editura de Vest, 1994,
  Roland Jaccard, Tentaţia Nihilistă, ed. Bastion, 2008.

  RăspundețiȘtergere
 9. Multumesc, nu stiam de a doua traducere romaneasca.

  RăspundețiȘtergere

...si semnati-va cu nume sau pseudonim

Atentie, se interpreteaza!