Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Şedinţa AIPsA din ianuarie: "Umbra obiectului pierdut - Melancholia", r. Lars von Trier, 2011
Urmatoarea sedinta AIPsA va avea loc vineri, 20 ianuarie, de la ora 15.00, cand vom interpreta filmul Melancholia de Lars von Trier (2011). Psihologul Flori Moldoveanu, candidat al Societatii Romane de Psihanaliza, va prezenta lucrarea "Umbra obiectului pierdut". Discutiile vor fi precedate de vizionarea filmului.

Pentru cei care îl cunosc pe autor, filmul este previzibil cu atât mai mult, cu cât titlul nu lasă loc de interpretare. Personalitatea lui Lars von Trier, clădită pe o istorie de viaţă care abundă în experienţe inedite, dar şi o sensibilitate ieşită din comun fac din el un creator nonconformist care traduce in imagini cele mai criptice stări sufleteşti, unele dintre ele greu de tolerat pentru marea majoritate nevrotică a publicului său. Mai ales ultimile lui creaţii sunt impregnate de o atmosferă grea care provoacă fiori mai ceva decât orice thriler declarat şi asta pentru că subiectele se nasc din trăiri de negândit care generează stări de angoasă insuportabile. Uimitor este cum prin intermediul imaginii sunt generate în mintea publicului trăiri foarte intense, ca şi cum autorul, dezvăluindu-şi propriile fantasme, capătă putere asupra lumii interne a privitorului, lăsându-l şocat, paralizat, încremenit în contemplarea propriilor sale fantasme aduse în conştient prea brutal şi într-un cadru total nesecurizat. Depresia îi este cunoscută lui Lars von Trier din experienţa personală şi este fără îndoială că acest film ilustrează propria sa viziune despre puterea distructivă a unei astfel de stări. Dar oare ce să fi declanşat o asemenea trăire, un asemenea declin intern al autorului? Să fi fost oare momentul morţii mamei sale (1995), moment în care el află că nu este fiul celui pe care l-a considerat tatăl său o viaţă? Cine ştie? Atunci să se fi născut ura împotriva femeii “antichrist” redată atât de convingător în filmul cu acelaşi nume (2009)? Puterea pe care o au creaţiile sale vine din acurateţea cu care sunt descrise stări universal umane, trăiri pe care le recunoaştem pentru că le-am trăit cândva sau doar le-am închipuit numai în fantasmă. Ca şi cum, într-un fel care nu dă greş niciodată, se conectează la inconştientul privitorului lăsându-l tulburat, răvăşit, intens impresionat ca de o angoasă fără înţeles. Imaginile derulate sunt asemeni unui vast preconştient conţinător din care se materializează cele mai înfricoşătoare senzaţii, de negândit, a căror trăire conştientă este devastatoare, echivalentă cu colapsul universal. Dezintegrarea lumii interne este echivalentă cu sfârşitul lumii în oricare dintre versiunile imaginate vreodată: aici, coliziunea cu o planetă albastră numită sugestiv Melancholia.
Flori Moldoveanu

Intalnirea va avea loc la Biblioteca Metropolitana din Bucuresti (Str. Tache Ionescu 4, intre Piata Amzei si Bd. Magheru), sala "Mircea Eliade" (parter). 

Clic pe imagine pentru marire


Intrarea este libera.

Cei care doresc detalii despre sedinta ori referitoare la asociatie si la intrunirile noastre lunare ne pot scrie la adresa e_psihanaliza@yahoo.com.

Detalii - si pe site-urile AIPsA si Centrala PSI.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!