Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Stefan Sava, „Fața dinauntru a peretelui”, Galeria Ivan
Stefan Sava
Fata dinauntru a peretelui
10 februarie – 19 martie 2011
Vernisaj: 10 februarie, ora 19:00

Expozitia porneste de la evenimente sau imagini de arhiva ale istoriei recente: fie imagini-document ale Holocaustului in Romania, fie episodul istoric al deportarilor din Banat in Baragan de la inceputul anilor ’50 (eveniment ce a marcat istoria familiei artistului). Fisurand coerenta reprezentarii istorice, aceasta expozitie propune o instalatie ce reveleaza incercarile artistului de a identifica un loc intre realitate si imaginarul istoric – imprumutand metode din antropologie sau istorie -, dar si intre prezent si experientele traumatice al trecutului. Ocuparea spatiului expozitional este gandita spre a oferi o alternativa modului in care istoria este fabricata prin naratiunile inerente oricarei incercari de a o inregistra si a o expune. Istoria e aici luata in considerare ca pretext, iar reflectia se focalizeaza asupra unor locuri, concepte, obiecte si simboluri care devin ancore ale memoriei colective, impunand totodata limite ale reprezentarii lor. Astfel, locul pe care artistul il ocupa este delimitat de dialectica dintre trecut si prezent, regasibila in spatiile parcurse si in obiectele apropriate, un loc prin esenta instabil, in care calitatea procesuala a gestului critic devine cel putin la fel de importanta pe cat este rezultatul concret al cautarilor personale, de multe ori marcate de esec.

Pe linie kantiana, obiectul traumatic (sau ideea) nu are nimic natural sau inteligibil (sau cu sens) dincolo de nivelul aparentelor; nu este nici macar un obiect al cunoasterii, dar influenta pe care o poate avea tocmai la acest nivel obliga la o permanenta izolare si problematizare a lui, in vederea atingerii unui alt tip de cunoastere. Ceea ce scapa demersului istoricizarii se infiltreaza in zona artei. In egala masura, practica deconstruirii istoriei si a modului in care ea este reprezentata, cu atat mai mult cu cat se leaga de experiente traumatice, devine elementul central al acestor cautari, profund marcate de tensiunea care se instaleaza intre precaritatea urmelor trecutului traumatic si modul in care aceste particule se lasa a fi descoperite la nivel artistic.

Multumiri speciale: Monica Negutescu

Stefan Sava (n. 1982, Slobozia) traieste si lucreaza la Bucuresti.

Expozitia este deschisa pana pe 19 martie si poate fi vizitata miercuri-vineri, de la ora 15 la 19, sau sambata de la 14 la 18.

Persoana de contact: Marian Ivan / 0721261242
Galeria Ivan
Grecescu 13
050598, Bucuresti
www.ivangallery.com

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!