Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cum poate înflori un spital de psihiatrie destinat demolării


 
În anul 2003, clădirea care găzduia Centrul de Sănătate Mintală Massachusetts (MMHC) a fost somată demolării în vederea unor lucrări de modernizare. Acest centru funcționase timp de nouă decade și primise sub acoperământul său mii de pacienți și angajați. Cum ar putea cineva să comemoreze o clădire cu o istorie a speranței și suferinței în același timp într-o manieră care să nu reflecte doar trecutul ci și viitorul? Ar putea acest memorial să aducă și altceva publicului în afara unor discursuri emoționale sau a unor tăblițe informative? Ar putea el desemna o experiență care să întruchipeze povestea unică a unei clădiri atât de încărcată de semnificații? Iată câteva dintre întrebările la care artista Anna Schuleit a răspuns într-un mod original și foarte viu. Având la dispoziție un buget limitat și doar trei luni de pregătire, Schuleit împreună cu o armată de voluntari au creat instalația artistică numită Bloom. Aproape 28 000 de flori au fost folosite pentru a transforma coridoarele, birourile MMHC într-o mare... înfloritoare. Timp de 4 zile după deschiderea instalației, publicul a fost invitat să petreacă un timp, aș putea spune terapeutic, de reflecție și renaștere.

Unul dintre birourile aflate la etajul 3; lalele galbene

Într-un interviu, artista declara că Bloom a constituit o reflecție a simbolismului terapeutic pe care îl au florile mai ales asupra persoanelor spitalizate. Ca vizitator, Schuleit a remarcat absența surprinzătoare a florilor în mediul spitalicesc psihiatric. De aceea, continuă artista, instalația Bloom a fost creată tocmai pentru a se adresa acestei absențe, în spiritul dăruirii și al tranziției.

Crizanteme roșii pe holul care ducea către unul dintre cele mai ocupate centre de adăpost pentru persoanele fără locuință din Boston


Câteva reacții ale vizitatorilor

Am venit să vizitez această expoziție împreună cu un prieten care își petrecuse o mare parte din viață internat în astfel de spitale. Aproape a izbucnit în plâns, mărturisindu-mi că și-ar dori să sară în flori, acest act simbolizând libertatea și celebrarea propriei creșteri și vindecări.
Iarbă neagră (Calluna vulgaris) într-una din sălile de așteptare; aceste flori au fost aduse tocmai din California
Biroul terapeutului meu se află într-un subsol a cărui podea e acoperită cu iarbă. Iarba nu înflorește, dar are rol de amortizare, locul devine mai ușor, mai suplu. Conceptual, lucrul ăsta e extraordinar. 
Subsolul clădirii acoperit de un gazon viu care era tuns și udat zilnic
Mama mea mi-a spus acum 36 de ani: ”Nu te da bătut, vor găsi medicii un remediu în cele din urmă!”. Am suferit de unul singur până să vin la MMHC. Și astăzi, dincolo de orice cuvinte, e atât de plăcut aici... Aici au fost ameliorate suferințe și au fost recuperate vieți, iar astăzi celebrăm, fiecare dintre noi, înflorirea fiecăruia dintre noi. Lista lucrurilor pe care nu le putem face, se micșorează din ce în ce mai mult.
Culoarul ce ducea dinspre partea istorică a MMHC înspre anexele destinate laboratoarelor de cercetare acoperit cu violete africane albastre

Unul dintre cele mai întinse holuri acoperit cu crizanteme albe

Begonii ducând către cabinetele medicilor

Săli de tratament ale primului etaj; lalele galbene

Alexa Pleşcan

este psiholog.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!