Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Prezidenţiabili francezi pe patul de moarte
O campanie-şoc a fost declanşată în ultima lună, iniţiată în săptămânalul Les Inrockuptibles de Association pour le Droit de Mourir dans la Dignité (Asociaţia pentru dreptul de a muri cu demnitate - ADMD): candidaţii la alegerile prezidenţiale din Franţa care se vor desfăşura între 22 aprilie şi 6 mai 2012 au fost ilustraţi pe patul de spital, ca într-o fază terminală a unei boli, chestionaţi fiind despre poziţia lor faţă de eutanasie.

Au fost vizaţi numai candidaţii care sunt împotriva eutanasiei, în frunte cu actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy - din partea partidului de centru-dreapta Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), Marine Le Pen - Frontul Naţional, de extremă dreaptă, şi François Bayrou - Mişcarea Democratică (MoDem), de centru. Alţi candidaţi, care au dat răspunsuri mulţumitoare pentru ADMD, nu au fost luaţi în vizor - precum François Hollande, candidatul Partidului Socialist şi principalul rival al lui Sarkozy în alegeri, al cărui program electoral precizează la punctul 21 chestiunea eutanasiei: se justifică, la cerere, în cazul persoanelor majore şi în condiţii medicale stricte, în fazele avansate ori terminale ale unor boli incurabile, pentru curmarea unei suferinţe insuportabile, fizice şi psihice, care nu poate fi altfel alinată, şi pentru dreptul oricărei persoane de a muri cu demnitate.
Reacţiile împotrivă nu au lipsit, precum cea a lui Jean Leonetti, cardiolog de profesie şi prim vice-preşedinte al UMP, ministru de Stat şi ministru al Afacerilor Externe şi Europene, care i-a cerut lui François Hollande să se delimiteze de această "campanie nedemnă".

O campanie care îi urmează alteia din noiembrie, cu acelaşi concept, dar având în locul prezidenţiabililor o persoană anonimă - drept care şi impactul ei a fost mic.

Scopul acestor campanii îl reprezintă legiferarea eutanasiei asistate, precum s-a procedat deja în ţări ca Olanda, Belgia, Luxemburg şi Elveţia. Conform unui sondaj din august 2011 (citat şi în clipul de mai jos), 94% din francezi se pronunţă azi în favoarea eutanasiei (un francez din doi, respectiv 49%, consideră că legea trebuie să existe, iar 45% sunt de acord cu eutanasia, dar numai în anumite cazuri).
www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!