Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Supraeu de homofob
Există adevăraţi "homofobi", bărbaţi care aduc mereu în discuţie, obsesional, subiectul homosexualităţii, condamnând, batjocorind etc. pe homosexuali. Există o contribuţie ştiinţifică (Adams, Henry E.; Wright, Lester W.; Lohr, Bethany A., Journal of Abnormal Psychology, Vol 105(3), Aug. 1996, 440-445) care a arătat că homofobii reacţionează la imagini cu conţinut homosexual printr-un arousal sexual (mărirea diametrului penian), în timp ce heterosexualii non-homofobi, nu. "Homofobii" ar fi homosexuali refulaţi, având un supraeu puternic, "conformist".

Antipatia faţă de homosexuali, mergând până la ură, este promovată în colective masculine cum ar fi armata sau biserica. Aceasta din urmă are un motiv special să îi condamne, din pricina existenţei unor grupuri de bărbaţi constrânşi la abţinerea de la contactul cu femeile, de unde frecvenţa unei homosexualităţi de substituţie. De aceea nu m-am mirat să aud pe un cunoscut duhovnic, declarând la TV că problema cea mai gravă a lumii actuale este homosexualitatea!

În ceea ce priveşte lumea militară, este binecunoscută dezbaterea din armata americană. Aici a domnit, din 1993 până în 2011, principiul "Nu întreba, nu spune" (don’t ask, don’t tell). Dezbaterea politică subliniat ipocrizia aceste poziţii, iar din 2011 militarii au dreptul să-şi revele condiţia gay; chiar căsătoriile lesbiene sau gay sunt acum autorizate în armată. Ar fi interesant să cunoaştem poziţia Marelui Stat Major Român în această chestiune.

Privind obligaţia morală de a-ţi mărturisi homosexualitatea (coming out) – de sorginte puritană – sunt rezervat. Fiecare are dreptul să îşi gestioneze transparenţa cum crede că este mai bine. Nu este mai puţin adevărat că propagarea urii sau trecerea la acţiune prin brutalităţi mai mult sau mai puţin grave, fie că purced sau nu din homofobie, sunt reprobabile.

Ion Vianu

este psihiatru, romancier, memorialist, eseist, un observator constant şi atent al vieţii intelectuale şi publice de la noi şi de pretutindeni.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*
Foto: Homophobic Superman Strikes Again

10 comentarii

 1. Si scopul acestui articol ar fi.....?!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Sa releve faptul ca, in realitate, prevalenta homosexualitatii este mult mai mare fata de cea declarata de statisticile oficiale.

  RăspundețiȘtergere
 3. @ Marius: Cred ca scopul acestui articol este acela de a gandi asupra tolerantei/intolerantei la subiectul homosexualitatii. I. Vianu atrage atentia asupra transformarii in contrar care se petrece la homosexualii mai mult sau mai putin inconstienti.
  Se vede treaba ca heterosexualii autentici nu sunt foarte interesati de subiect. Nu-i priveste.

  RăspundețiȘtergere
 4. mirela adriana19/4/12 14:42

  De multe ori un titlu indica la ce sa ne asteptam intr-un articol. Personal ma asteptam sa abordeze mai mult Supraeul homofob: mecanisme de formare, caracteristici etc. Ceea ce deduc din acest articol , extrapoland prin tema propusa, este ca instituia bisericii sau cea militara este condusa la nivel de functionare grupala (v. art. Ganciu) de un Supraeu homob sau fals tolerant (in cazul armatei). Avand in vedere ca la nivel de grup, in cazul bisericii si armatei, se constituie un Supraeu rigid in majoritatea aspectelor vietii, are rost si cum ar fi cel mai potrivit ca acest Supraeu sa devina tolerant in ceea ce priveste homosexualitatea?

  RăspundețiȘtergere
 5. Draga Mirela, rubrica "Din carnetele lui Ion Vianu" este eseistica, nu la indemana oricarui scriitor - ca stil, eruditie si cuprindere (si destul de mult in acceptiunea lui Montaigne, dupa impresia mea). Deci nu isi propune abordari sistematice, de curs, ci notatii, reflectii, stari, insighturi :)

  Intrebarea ta e interesanta, merita reflectat. Poate ne ajuta si Bogdan aici, care e mult mai in tema cu studiile LGBT?

  RăspundețiȘtergere
 6. mirela adriana19/4/12 15:50

  am inteles eu ceva de genul asta, Dorin, inca de la primele editii "Din carnetele lui Ion Vianu":)Dar m-a prins cumva tema si, cum bine ai surprins, raspunsurile la intrebarile mele le astept si le primesc cu multa consideratie si de la ceilalti parteneri de discutii de pe grup. In aceeasi idee, de la ce vine LGBT?

  RăspundețiȘtergere
 7. lesbian, gay, bisexual, and transgender

  RăspundețiȘtergere
 8. Răspunsuri
  1. Poate ca aceste articole v-ar putea lamuri:

   http://www.cafegradiva.ro/2018/07/compulsia-si-religiozitatea-ca-tandem.html

   http://www.cafegradiva.ro/2010/10/mecanismele-de-aparare-ale-eului_04.html

   s.a.

   Ștergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!