Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Noua ne pasa?
Dependenta, dependentii. O problema si in acelasi timp un subiect dificile, complexe, dar si interesante, incitante. Cu atat mai mult, cu cat chiar in randul specialistilor din zona psi (psihiatri, psihoterapeuti) refuzul de a se specializa si a lucra cu pacientii afectati de dependente este des intalnit.

Dar, in Scotia, specialistii de la Castle Craig Hospital - cel mai mare centru de tratament al dependenţelor din Marea Britanie şi unul dintre cele mai mari din Europa, au spus:
Noua ne pasa!
Pentru ca, asa cum exprima si simbolul clinicii, fluturele, daca nimic nu s-ar schimba niciodata, fluturii nu ar exista.

In România, situaţia celor afectaţi de dependenţe, dar şi a familiilor acestora este una extrem de dificila, datorita atat numărului insuficient de profesionişti specializaţi în tratamentul dependenţelor, cat si condiţiilor precare cu care se confruntă pacienţii internaţi în spitalele sau centrele de tratament şi recuperare din România. In aceste conditii, PsyMotion - singura clinică privată din România specializată în tratamentul dependenţelor de substanţe şi comportamentale, a încheiat un parteneriat cu Castle Craig Hospital. Lansarea acestui parteneriat a avut loc ieri, 17 mai 2012, la Grand Cafe Van Gogh din Bucureşti, eveniment la care am avut placerea sa particip. Alături de un scurt film de prezentare, dr. Gabriel Cicu, director medical al clinicii PsyMotion, şi dl Rupert Wolfe Murray, reprezentantul Castle Craig Hospital in Romania au facut o scurtă descriere a conceptului de tratament şi au răspuns la întrebări.

Pentru inceput, dl Rupert Wolfe Murray a facut o prezentare a Castle Craig Hospital, despre care aflam ca este localizat în Scoţia, pe un domeniu de 20 de hectare, are 27 de terapeuţi, o capacitate de 110 paturi şi nu în ultimul rând o experienţă de peste 25 de ani în acest domeniu. O experienta in tratamentul in regim privat, rezidential, intensiv al dependentelor. El se desfasoara pe o perioada de 4-6 saptamani, primele patru saptamani fiind centrate pe partea medicala, de dezintoxicare, iar apoi pe partea de terapie.

Tratament rezidential care are ca principale avantaje: asigurarea de ingrijiri 24 / 7, scoaterea dependentului din mediul sau, cea mai buna strategie de know-how, asigurarea confidentialitatii, o rata ridicata de succes (60%) - rata de succes ce poate parea mica, dar in terapiile de tip nerezidential rata de succes este de maximum 20%.

De ce acest parteneriat? Rupert Wolfe Murray ne spune ca parteneriatul ofera pentru prima data in Romania posibilitatea unui tratament complet si la standarde europene, constientizarea faptului ca exista o solutie pentru dependenti. Si ca merita, dupa tratament persoanele afectate de dependenta s-au dovedit in multe cazuri persoane deosebit de creative. Si eu consider ca, creativitatea, ca si viata, merita intotdeauna o sansa.

De ce Romania? Romania este a doua tara, dupa Olanda, unde Castle Craig Hospital realizeaza un astfel de parteneriat. Pentru ca, ni se precizeaza, dintre tarile UE, in Romania serviciile pentru dependenti sunt cel mai putin dezvoltate. Si pentru ca au gasit un partener de incredere in clinica PsyMotion. In cadrul acestui parteneriat, clinica PsyMotion asigura evaluarea in vederea internarii in Castle Craig Hospital, dar si tratamentul post-spitalizare al persoanelor dependente.

Dr. Gabriel Cicu, director medical al clinicii PsyMotion a vorbit in continuare despre situatia din Romania in tratarea dependentelor si despre activitatea clinicii pe care o conduce. In Romania conceptia dominanta este inca aceea conform careia pentru dependenti nu se poate face nimic. In plus, rezistentele in adresarea la psihiatru, psiholog, sunt foarte mari (ce, sunt nebun?).

Despre clinica PsyMotion ni se prezinta faptul ca a avut la inceput trei specialisti si ca a fost prima clinica privata din Romania care si-a propus si a reusit sa dezvolte un program de substitutie cu metadona pentru tratamentul dependentei de heroina. In prezent are 12 specialisti si programe de tratament pentru dependenta de alcool, jocuri de noroc, dependenta de tutun, dependenta de heroina, tulburari de alimentatie.

Legat de tratarea dependentelor, dr. Gabriel Cicu precizeaza ca din punct de vedere psihologic, toate formele de dependenta au la baza patologiei dependenta de mama.

Dupa interventiile celor doi vorbitori, am vizionat un scurt film de prezentare a Castle Craig Hospital si a tratamentului oferit in cadrul acestuia. Tratamentul oferit pacientilor este un tratament holistic, deoarece adictiile afecteaza o persoana din punct de vedere fizic, psihic, social, spiritual, si reprezintă sinteza a tot ce e mai bun în acest moment în tratamentul dependenţelor, în materie de terapie şi medicaţie. Pacientii care vin la spital pentru internare sunt supusi unei evaluari initiale riguroase si complexe, pentru a putea oferi un tratament potrivit, individualizat. In momentul cand vin pentru tratament, pacientii nu mai consuma (alcool, droguri, tutun, etc.), ceea ce este foarte dificil pentru ei si de aceea au nevoie de sprijin, consiliere, suport, atat din partea specialistilor, a familiei, dar si a celorlalti pacienti. Astfel, de exemplu, doi pacienti dependenti care discuta intre ei nu mai pot recurge la negare, deoarece fiecare stie prin ce a trecut si se pot contrazice reciproc. De asemenea, se pot sprijini reciproc si identifica afectiv unul cu celalalt.


Tratamentul, asa cum am precizat, se adreseaza atat fizicului, cat si psihicului pacientului. Anii de abuz de alcool, droguri afecteaza organele vitale, creierul. Dar corpul are o capacitate remarcabila de a se reface in timp. De aceea, sunt importante exercitiile fizice, gimnastica, yoga, care contribuie si la formarea unei imagini de sine pozitive. Dieta este o alta o problema a dependentei prin aceea ca de multe ori alimentatia se deregleaza - se mananca prea mult sau prea putin, si este necesara deci restabilirea unei diete echilibrate.

Insa coloana vertebrala a ceea ce se intampla la Castle Craig Hospital, ne spun in continuare specialistii spitalului, este educatia psihica. Persoanele dependente nu au stiut multa vreme ce se intampla cu ele. Prin educatia psihica ce li se ofera ele realizeaza ca nu sufera de o tulburare morala, nu sunt oameni rai, ci sunt oameni bolnavi. Si aceasta le aduce o usurare, o solutie, pentru ca daca sufera de o boala, inseamana ca pot incerca sa se vindece. Coloana vertebrala a educatiei psihice este programul "12 pasi", o serie de sugestii pentru a vindeca dependenta, considerat o sinteza a ceea ce este mai bun in materie de terapie a dependentelor. Un program care face posibil ca viata pacientului sa capete un sens, un scop, o structura, o orientare. Avand la baza acest program, planul de tratament este personalizat si completat, in functie de pacient, de terapie psihanalitica, terapia traumei sau alte forme de terapie, individuala sau de grup. Terapiile complementare (artterapia, acupunctura, aromaterapia, terapia hiperbarica cu oxigen) vin sa intregeasca scheletul terapiei dependentei.


Vitala pentru reusita tratamentul dependentei este implicarea familiei, intrucat efectele dependentei au tentacule si afecteaza stima de sine a intregii familii. Cu cat familia se implica mai mult, cu atat pacientul va fi mai bine. De cele mai multe ori familia nu stie prin ce trece pacientul si este necesar ca familia sa inteleaga boala si problemele pe care le ridica. Odata ajuns acasa pacientul, familia va sti cum sa-l ajute, ce sa spuna, ce sa faca atat pentru pacient, dar si pentru ei insasi. Pentru ca dependenta nu se termina, ea este o conditie permanenta, foarte important este tratamentul post-spitalizare, de asemenea individualizat.

Plecarea pacientilor din Castle Craig Hospital nu se termina
Cu bine! Multumesc foarte mult. Suntem o resursa permanenta in viata pacientului. Pacientii pot veni sa vorbeasca cu terapeutul lor despre orice probleme. Ei pot veni la grupurile post-spitalizare, la intalnirile de sfarsit de saptamana, reuniuni.

Pentru ca, ne spune in incheierea filmului de prezentare unul din specialistii de la Castle Craig, vrem sa stim ce se intampla cu pacientii nostri, ce se intampla cu viata lor. Pentru ca ne pasa!

Dependenta, dependentii. O problema dificila si complexa, de care profesionistii de la Castle Craig Hospital, dar si cei de la clinica PsyMotion ne-au aratat ca le pasa.

Noua ne pasa?

Carmen Apopei

este psiholog şi psihoterapeut.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

Un comentariu

  1. da. noua ne pasa. noi vrem sa intelegem.
    imi place partea cu "doi pacienti dependenti care discuta intre ei nu mai pot recurge la negare, deoarece fiecare stie prin ce a trecut si se pot contrazice reciproc. De asemenea, se pot sprijini reciproc si identifica afectiv unul cu celalalt."

    asta facem si noi la NA (Narcoticii Anonimi)

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!