Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Voltaire şi criza monetară
Nefiind economist, dar econom, mă întreb dacă economiştii au meditat la această reflecţie a lui Voltaire şi ce au învăţat din ea:
Toţi banii de hârtie îşi află într-o zi, inexorabil, valoarea lor intrinsecă: nimic.
Grecii ne spun că Voltaire a anticipat multe lucruri.

Ei se întreabă de asemenea de ce liderii lor nu i-au citit pe istoricii economiei care au susţinut în mod repetat că toate experienţele uniunii monetare sau ale monedei unice au eşuat până acum, deoarece ele necesită distrugerea prealabilă a suveranităţilor naţionale, pe care oamenii sfârşesc întotdeauna prin a o refuza.

Grecii nu sunt singurii care îşi pun aceste întrebări, însă cu un optimism de neclintit - şi cu prostia subsumată - economiştii şi politicienii continuă să creadă că avem nevoie de mai multă Europă şi de mai multe lichidităţi pentru a calma pieţele financiare şi pentru a facilita îndatorarea statului. Iată ceea ce am putea percepe ca pe o goană spre prăpastie, o formă de nebunie, monetară în acest caz, extrem de contagioasă... Nu ne mai rămâne decât să-l recitim cât mai repede pe Voltaire. El, cel puţin, nu se va demonetiza niciodată.

Traducere de D. L. Bîtfoi

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

Un comentariu

  1. Oare cine detine biciul, nemtii? Ma refer la poza inspirata, mai putin la text.

    RăspundețiȘtergere

Atentie, se interpreteaza!