Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Art-terapia: definitii si scopuri
Definitie? Hm, plictisitor, ati putea spune. Insa, nu-i chiar asa… aparent plictisitoare, o definitie este asemeni unei seminte, contine toata informatia ce va creste apoi intr-un arbore neanticipat in samanta initiala. Tot astfel, o definitie ne poate spune multe despre acel domeniu / obiect, despre folosirea si foloasele lui.

Ca definitie generala si inevitabil reductionista, putem spune ca art-terapia este o forma de terapie – deci nu neaparat si exclusiv (psiho)terapie – in care crearea de imagini si obiecte joaca un rol central in relatia (psiho)terapeutica ce se stabileste intre (art)terapeut si client.

Asociatia Britanica a Art-Terapeutilor (BAAT), una dintre cele mai prestigioase din lume, defineste art-terapie astfel:
Art-terapia reprezinta folosirea materialelor pentru auto-exprimare si reflectie in prezenta unui art-terapeut pregatit corespunzator.
Se detaliaza si alte aspecte care definesc art-terapia ca atitudine si profesie:
  • clientul care vine la art-terapeut nu trebuie sa aiba experienta anterioara sau abilitati in domeniul artistic.
  • art-terapeutul nu este preocupat de aspectele estetice sau de evaluarea medicala a imaginii / obiectului creat de client.
  • scopul general al art-terapeutului este de a sprijini clientul sa se schimbe si sa creasca interior, prin intermediul folosirii materialelor artistice, intr-un mediu sigur si incurajator.

Fideli diferentelor originare ale aparitiei si coagularii domeniului art-terapiei, Asociatia Americana de Art-Terapie (AATA) ofera o definitie usor diferita a domeniului si scopurilor. Astfel art-terapia este definita drept
utilizare terapeutica a creatiei artistice, in cadrul unei relatii profesionale, de catre persoane care trec prin experienta unor boli, traume sau provocari ale vietii, precum si de catre persoane care sunt interesate de dezvoltarea personala.
Putem vedea astfel ca la art-terapie apeleaza nu doar persoanele aflate intr-un moment de dificultate, ci si persoane interesate pur si simplu sa-si extinda gradul de constiinta, sa afle mai multe despre ele insele.

Prin intermediul procesului creativ in sine, precum si datorita (auto)reflectiei si discutiei despre produsul artistic realizat, clientii care apeleaza la art-terapie:
  • isi dezvolta gradul de constientizare despre sine si despre ceilalti.
  • descopera (noi) strategii si solutii de a face fata simptomelor si experientelor traumatice, de prevenire si reducere a stresului.
  • isi imbunatatesc abilitatile cognitive si creative.
  • isi (re)contacteaza energia personala vitala (numita de unele orientari copilul interior)

Pentru ca toate acestea sa aiba loc, este necesar ca art-terapeutul sa beneficieze de o pregatire profesionala corespunzatoare, care include, pe langa seminarii teoretico-aplicative, si (art)terapie personala, individual si in grup.

Mihai Albu

este psiholog, art-terapeut Phronetik® in supervizare.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*
A. R. T. E. www.expresive.ro

Un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!