Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Psihoo evenimente

Cauta in revista

Bărbatul vieţii melePrietenul meu Thomas Szasz:
Precum evreii aşteptându-l pe Mesia, femeile aşteaptă un bărbat - fiecare cu "salvatorul" ei. Pe undeva, adânc în inimile lor, femeile se aşteaptă, hope against hope, la fericirea pe care ar avea-o cu "omul potrivit", cu bărbatul a cărui dragoste ar da sens vieţii lor.

Această speranţă - pasivă şi totuşi imperativă, răbdătoare, dar şi înciudată - este probabil expresia caracteristică a experienţei elementare de viaţă a persoanei oprimate; aşadar a neputinţei de a o depăşi fără ajutorul unui aliat atotputernic, a unui salvator.

Traducere de D. L. Bîtfoi

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

9 comentarii

 1. Asta in cazul in care femeia nu preia rolul de salvator. Pana la urma, unul in cei doi traieste cu fantasma ca-l poate
  ajuta (nu salva) pe celalalt. Nu asta spune si Jung cand vorbeste de continator-continut in cuplu? Mi se pare simplist si de-a dreptul victorian sa sustii ca femeia e neaparat cea care asteapta o salvare. Jaccard pare a nu fi prea contemporan cu vremurile in care traim.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ...ca si antipsihiatrul Szasz :) Poate ca e o fantasma... masculina. Am mai intalnit-o si la alti autori, de pilda la Adorno.

   Ștergere
  2. Eu zic ca e o fantasma tare care se intalneste atat la barbati cat si la femei. De acord cu Ioana ca Jaccard -sau Szasz- sunt unidimensionali. Mi se pare ca relatiile de putere in cupluri nu prea pot fi puse simplu in schema oprimat si oprimant, pentru ca rolurile se schimba subtil si in permanenta. Eu sunt foarte sceptic cu oamenii care fac analiza altora (barbati, femei, homosexuali, negri, copii, taiwanezi) fara sa plece de la intelegerea propriilor asumptii, probleme, whatever.

   Ștergere
  3. Imi place ce spui despre realitatea mobila si particulara a cuplurilor - greu de generalizat, intr-adevar, in cazul unei realitati atat de subtile si de dialectice. Si, da, probabil ca e o fantasma... "bisexuala" :)

   Ștergere
 2. http://www.youtube.com/watch?v=2xjJXT0C0X4&feature=related


  Fain, nu ? :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Nicio schema nu e simpla, d'apai una a cuplului...
  Poate ca in aceasta schema oprimatul face parte din categoria continutului si oprimatorul din trista categorie a continatorului. Asta ca sa incerc sa leg cele doua fantasme, a mea si a lui Bogdan.

  Ma gandesc ca Szasz pare depasit de pretentiile excesive ale femeilor...nasol sa fii barbat. Nu-i mai bine sa fii femeie in schema asta? Oare ce-si doreste Szasz?

  RăspundețiȘtergere
 4. Of...Ideea nu era de a interpreta in cuvinte excesiv si total in neconcordanta cu originea ideii! As lasa la o parte asta, si as privi putin par ensamble.

  Daca o persoana (poate e femeie, de unde stiu eu?! - de unde si lipsa vizibilitatii fetei! -) inoveaza o versiune a unei piese clasice la o super chitara electro-acustica, inseamna neaparat ca e ceva in neregula? Sau ce?!

  Oare interpretarea nu poate fi mai expansiva, totusi ?

  RăspundețiȘtergere
 5. pune degetu pe rana

  evident ca florin piersic se dovedeste 1 hoax, dupa care ea il duce in carca o viata intreaga, living in denial
  e mai simplu asa, sa puna sub semnul intrebarii tot ce a fost e mult pra complicat

  stiu vre-o 2-3 cazuri sigure, posibibil o duzina
  my 2 cents

  RăspundețiȘtergere
 6. Michael Klein:
  Sunt femeile predestinate sa fie "oprimate"?...in masa?
  Sunt toate femeile,prin mentalitate,educatie...sortite(?) sa se "capatuiasca"...sa se casatoreasca numai cu parterneri "gresiti"...si ca rezultat al relatiei nefericite, sa fie neantelese,asuprite,poate maltratate...OPRIMATE?...
  Sigur NU!
  Nici macar la 1900,cand relatiile economice,sociale, generau o mentalitate retrograda,mai ales in statutul conditiei femeii in societate si cand femeia nu avea prea multe drepturi (nici macar sa isi aleaga singura partenerul),nu erau absolut toate femeile destinate fenomenului distrugator...Iar "deschiderea" spre adulterul salvatorului (salvatorii astia fiind pe undeva tot niste visatori nepragmatici,ca si femeile in discutie,care ne avand partenera lor si o viata concreta, cu probleme de rutina,ca toti oamenii...niste neispraviti intr-un fel, se dau la 60 ani, dispusi sa-si sacrifice timpul,energia,
  intr-un elan juvenil, desigur dezinteresati(!)..., moderni Don Quijote, sa salveze bietele femei, cu iubirea lor sincera si adevarata...uitind de cele mai multe ori de fosta sotie pacalita la vremea ei!
  De ce nu si au salvat propria familie oprimata?...)
  spre deosebire de prezent, constituia o crima!
  Despre ce vorbim?
  Asteptindu-l pe Godo!
  Pe pamant traiesc 7 miliarde de oameni,impartiti in circa doua parti,plus/minus,in doua parti egale,femei si barbati (dupa sex)...
  Din 7 miliarde nu exista doua specimene identice!...iar noi vorbim despre TOATE FEMEILE(?)...en gros...
  Si barbatii fara o personalitate sau cu tot felul de slabiciuni..toti barbatii din tari azi civilizate,care isi cauta,spre batranete,partenere,sotii, din tari cu traditie in "educarea" femeii ca sclava moderna!
  Bietii salvatori... In tariile "civilizate" mantuitorii astia nu se cheama azi call-boy?

  RăspundețiȘtergere

...si semnati-va cu nume sau pseudonim

Atentie, se interpreteaza!