Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Despre glume (obscene), numai de bine!Aș dori să continui "lecția" despre umor începută săptămâna trecută, introducând un nou personaj foarte controversat în lumea filosofică de azi, un personaj care acordă umorului un loc special în scrierile și dezbaterile sale publice. Este vorba de slovenul Slavoj Žižek, ale cărui glume nu doar că reprezintă chintesența discursurilor sale, ci sunt și o mărturie vie a genialității acestuia.

Pentru Žižek comicul este opusul rușinii: în timp ce rușinea presupune a menține distanța față de anumite lucruri ce nu se vor a fi dezvăluite, a le ține ascunse în spatele vălului, comicul se definește tocmai prin dez-văluirea  aspectelor ascunse. Ba mai mult, efectul comicului apare atunci când, în urma actului dezvăluirii, se constată ridicolul și nulitatea conținutului ascuns vis-a-vis de caracterul traumatic al acestuia. În sfârșit, spune Žižek, apogeul efectului comic e atins atunci când, odată încheiat procesul de demascare, constatăm că "noua" față e exact aceeași cu cea a măștii. Altfel spus, așa cum eroul romanului Chip străin al lui Kobo Abe remarca:
deghizarea - parte din psihologia unui filfizon ce vrea să poarte ochelari de soare chiar dacă nu are de ce.

Între glumele folosite de Žižek se remarcă îndeosebi glumele obscene, așa-zisele dirty jokes, de-un umor extrem de fin, de suculent și de grăitor. Una dintre ele:
Există o veche glumă rasistă, populară în fosta Iugoslavie, despre un țigan examinat de un psihiatru. Mai întâi, psihiatrul îi explică pacientului ce înseamnă asociațiile libere: după ce medicul îi spune un cuvânt, el trebuie să răspundă cu primele gânduri care îi trec prin minte. După aceste explicații preliminare, psihiatrul începe testarea propriu-zisă și spune cuvântul
Masă
Țiganul răspunde
S-o fut pe Fatima!
Psihiatrul spune
Cer
răspunsul primit e
S-o fut pe Fatima!
Și tot așa, până când psihiatrul enervat, explodează:
Dar tu nu pricepi nimic! Trebuie să-mi zici ce-ți trece prin minte după ce eu rostesc cuvântul meu!
Țiganul, calm, răspunde:
Am înțeles foarte bine ce trebuie să fac, nu sunt prost, dar eu tot timpul mă gândesc la cum o fut pe Fatima.

Mai multe:


Închei cu o glumă pe care Freud o folosește pentru exemplificare în lucrarea sa Cuvântul de spirit și raportul său cu Inconștientul (1905):
Dacă un medic îl întreabă pe unul dintre pacienții săi tineri dacă s-a masturbat vreodată, acesta va răspunde negreșit: O na, nie.” (O, nu, niciodată - în germ.)
:-)

Alexa Pleşcan

este psiholog.


DE ACELAŞI AUTORToate articolele acestui autor
*

9 comentarii

 1. Stiu si eu glume obscene da' ma baneaza Dorin dak le zic :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dacă sunt pentru o filosofie sau interpretare poţi publica chiar şi un eseu :) Daca sunt doar per se, atunci asteapta post-sedinta AIPsA.

   Ștergere
 2. ia chiar ce idee buna! o sedinta AIPsA cu si despre glume obscene. mmm

  RăspundețiȘtergere
 3. Hehe. Touche!

  Skeleton guns or wedding bells in the attic.
  Reversul medaliei, bine punctat!
  Žižek e o persoana inteligenta, care, in imperfectiunea sa, e amuzant. Stilul obscen, pana la urma, este parte din toti, si atata vreme cat oricine detine o parte - ascunsa sau nu -, el este acceptat ca piesa dintr-un puzzle universal :)
  Obscenitatea asta, se redefineste in fiecare clipa. Devine mai fina si mai integrata in totul unitar!
  Si chiar nu e rea deloc! :P Cu totii radem!

  RăspundețiȘtergere
 4. @baldovin : Orice glume obscene din partea noastra sunt binevenite. Doar suntem liberi sa ne exprimam. Mai ales cand exista si motive :D

  Lumea e capabila sa contina si partile astea :) - chiar daca in ultima vreme a fost "absenta", nu din motive tehnice, ci din dorinta de a lasa manifestarea sa aiba loc, pentru ca apoi, ea sa primeasca si aceste parti ce se afla in toti, in noi - :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Sunt de acord cu sedinta de glume obscene si va incurajez. :)

  @Anonim: Ce inseamna "Mai ales cand exista si motive."?
  Ce vreti sa spuneti aici: "chiar daca in ultima vreme a fost "absenta", nu din motive tehnice, ci din dorinta de a lasa manifestarea sa aiba loc"?

  RăspundețiȘtergere
 6. Cel mai bine seara, dupa sedinta, la masa. Concurs de glume obscene. :D

  RăspundețiȘtergere
 7. @ Georgiana :

  Mai ales cand exista motive (o schimbare de ordin psihic) sa ne putem exprima in voie, dupa bunul plac. In sensul ca oprimarea nu mai reprezinta ideologia ce defineste intreaga perspectiva a lucrurilor. Doar e o societate contemporana, si nu victoriana! Hehe!

  Am folosit pluralul substantivului motiv, ca o definire ampla a conceptului de libertate, mai nou - sau, dintotdeauna, insa o "buna" vreme, aceasta exprimandu-se doar rareori, din nefericire -

  Nu mai are importanta nefericirea, ceea ce conteaza, e ca aceasta "absenta" de care vorbeam mai devreme, e o absenta a rusinii, substituita cu o modalitate de a nu mai reprima. Adica nu e vorba de o absenta fizica, efectiv, cat de absenta partii rigidiza(n)te.


  Chiar am ras la citirea articolului. Foarte comic!

  P.S. : Pe cand o sedinta AIPsA cu si despre glume obscene? :D

  RăspundețiȘtergere
 8. @Anonim: Pentru sedinte AIPsA, putem tine oricand primim o propunere concreta de tema. Cine are idei imi poate scrie la adresa e_psihanaliza@yahoo.com
  Puteti semna comentariile cu un pseudonim pe viitor?

  RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!