Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Discursul critic în Occident
În Post-scriptumul comunist, Boris Groys spune ceva destul de relevant, dar de la care în general preferăm să ne eschivăm, şi anume că există o surprinzătoare omogenitate a discursului critic occidental, care nu-şi schimbă niciodată substanţa, ci doar, din când în când, orientarea.

Această omogenitate se datorează în foarte mare măsură faptului că discursul critic circulă, în Occident, în primul rând ca o marfă pe piaţa media. Este un discurs sofistic standardizat pe care îl putem utiliza după plac pentru orice strategie politică. În care societate, la drept vorbind, corpul nu e reprimat? Omul nu e traumatizat? Subiectul nu e prada dorinţelor contradictorii? Umanul nu este ameninţat de maşină, iar umanitatea în criză? Răspunsul: în nici una. Este vorba deci de o critică cu un potenţial infinit de vânzări.

Boris Groys a priceput tot. Ar trebui să îl citez mai des.

Traducere de D. L. Bîtfoi

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!