Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cine participă la sesiunile de art-terapie?Este important sa precizez ca in art-terapie nu este importanta calitatea estetica / artistica a imaginii create, ci implicarea clientului si ilustrarea onesta a ceea ce simte acesta. Art-terapeutul nu interpreteaza si nu evalueaza produsul, ci il exploreaza cu ajutorul clientului si il sprijina pe acesta sa-i (si sa-si) descopere sensurile ascunse. Uneori, cateva trasaturi de creion pot spune mai mult decat un desen laborios si minutios.

Experienta directă îmi arată că o plajă foarte largă de oameni vin si beneficiază de pe urma art-terapiei. De la copii de 4 ani la adolescenti si adulti si până la seniori de peste 60 de ani. Au venit persoane din toate straturile sociale si profesionale, de la infirmiere până la manageri din industria mass-media, de la elevi de liceu la persoane casnice, de la someri până la persoane care lucrează în cadrul multinationalelor. Unul dintre aspectele pe care le-am sesizat ca fiind diferit fată de alte forme de terapie este că procentul de bărbati si femei este destul de echilibrat, desi în general la terapie apelează femei, bărbatii considerând deseori că "nu au nevoie".

Apoi, in art-terapie se impletesc bucuria de a explora noi materiale, de a te juca in feluri uitate cu profunzimea explorarii psihoemotionale si a integrarii ulterioare. Creativitatea re-contactata in art-terapie si exersata apoi in cabinet se manifesta in modul creativ in care abordam situatii de viata, mai noi sau mai vechi. Ceea ce parea insurmontabil devine doar o provocare, ceea ce parea de nerezolvat stimuleaza abordarea creativa si flexibila a problemei, a noastra, a vietii in general.

Mihai Albu

este psiholog, art-terapeut Phronetik® in supervizare.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*
A. R. T. E. www.expresive.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

...si semnati-va cu nume sau pseudonim

Atentie, se interpreteaza!