Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Povești de adormit copiii. Sau nu.Indira, 7, Kathmandu, Nepal

Dormitoarele copilăriilor noastre reprezintă unul dintre primele lucruri pe care le putem numi ale noastre. Înțesate cu jucării, vise, amintiri, ele constituie un spațiu intermediar între starea copilului sugar de dependență totală față de persoana de îngrijire și primii pași spre autonomie. Adesea, adulți fiind, privim cu nostalgie către aceste locuri intime, aproape onirice în care s-au creionat primele fantasme, primele motivații și primele aspirații necesare devenirii fiecărei ființe umane.

Fotograful James Mollison a gândit un proiect care subliniază asemănările și diferențele diferitelor dormitoare ale unor copii aflați în varii regiuni ale planetei. Astfel s-a născut Unde dorm copiii, o carte la baza căreia, afirmă autorul ei, au stat amintirile și impresiile lăsate de propriul dormitor al lui James. Ideea de la care a plecat realizarea acestui eseu fotografic remarcabil a gravitat în jurul unei teme care să aibă legătură cu drepturile copilului. Ceea ce a urmat a fost o explorare antropologică în diferite părți ale planetei care, prin detaliile pe care le-a urmărit și evidențiat, arată în primul rând diferențele, uneori frapante, între condițiile de trai ale unor copii dintr-o parte a globului şi cele ale altor copii din altă regiune. În al doilea rând, proiectul lui James Mollison ar putea fi privit și ca o critică a materialismului și consumerismului prezente îndeosebi în țările dezvoltate.

Bilal, 6, Wadi Abu Hindi, The West Bank

Ahkohxet, 8, Amazonia, Brazil

Dong, 9, Yunnan, China

Anonymous, 9, Ivory Coast

Alex, 9, Rio de Janeiro, Brazil

Delanie, 9, New Jersey, USA

Jaime, 9, New York, USA

Bikram, 9, Melamchi, Nepal

Douha, 10, Hebron, The West Bank

Alyssa, 8, Harlan County, USA

Ryuta 10, Tokyo, Japan

Joey, 11, Kentucky, USA

Lamine, 12, Bounkiling village, Senegal

Ryan, 13, North Carolina, USA

Roathy, 8, Phnom Penh, Cambodia

Kaya, 4, Tokyo, Japan

Prena, 14, Kathmandu, Nepal

Nantio, 15, Lisamis, Northern Kenya

Risa, 15, Kyoto, Japan

Alexa Pleşcan

este psiholog.


DE ACELAŞI AUTORToate articolele acestui autor
*

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!