Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Trei barbati care omoara cu sange rece (sau trei vignete de psihopatologie sociala)
Soferul din Drive, filmul regizat de Nicholas Refn, omoara cu sange rece. El este foarte dragut, arata ca un pusti si e incredibil de cool (e jucat de Ryan Gosling). Nu spune multe, de fapt nu spune mai nimic. E intotdeauna foarte constient, si gandeste fiecare replica sau intrebare. Isi calculeaza pasii cu mare atentie, vrea sa o salveze pe o vecina aflata in pericol si sfarseste prin a se sacrifica in final pentru ca ea sa traiasca. Soferul nostru hipsterizat ar putea sa asculte Florence & the Machine, dar manuieste obiecte rudimentare cu o precizie si violenta mortale. El este Bonnie si Clyde intr-un singur pachet si face violenta sa para atragatoare si placuta, ca o prajitura cu scortisoara. El este charismatic si are o blandete de inger. E greu de imaginat ca psihopat, pentru ca el, personajul din Drive, ii ucide doar pe cei rai.

Viorel, inginerul din filmul lui Cristi Puiu, Aurora, omoara cu sange rece. El este mecanic, foarte defensiv si e jucat de Puiu ca un barbat care sufera de autism social. Viorel trece printr-un divort si ii omoara pe parintii fostei neveste, plus un notar si o cunostinta. Viorel nu spune multe si pare intotdeauna foarte constient si alert. E ratacit in lumea lui interioara, iar problema lui cea mai mare este ca e un personaj intr-un film de trei ore care decurge greu, greu, incredibil de greu. Viorel isi calculeaza pasii cu atentie, face rost de arma si planuieste cu grija ce urmeaza. E foarte atent la rest, se ratoieste razboinic la vanzatoare in magazine si de fapt, nu stie ca face ceea ce face. Viorel nu e greu de imaginat ca psihopat, pentru ca el ii ucide pe cei care sunt nevinovati.

Barack Obama, personajul unui articol publicat ieri de New York Times, este un barbat care omoara cu sange rece. In articol se descrie pe larg cum sunt luate deciziile pentru ca oamenii banuiti ca au relatii cu Al Qaida sa fie omoriti. In Biroul Oval, seful CIA si alti oameni ai securitatii nationale delibereaza si aleg victimele atacurilor cu drone sau ale fortelor speciale de interventie. Presedintele studiaza cazurile cu atentie si se alege in final care vor fi urmatoarele victime. Barack Obama este fost profesor de drept, arata foarte dragut si e incredibil de cool. Vorbele lui sunt masurate si isi calculeaza pasii cu mare atentie. E e foarte carismatic si face probabil munca oricarui om care trebuie sa decida apararea natiunii. Obama ii ucide pe cei care sunt rai sau cel putin pe cei care sunt banuiti ca ar putea sa faca rau. El e greu de imaginat ca psihopat, pentru ca e, in final, presedintele Americii.

Bogdan Popa

este pasionat de psihanaliză, nu îi plac republicanii americani, iar pe Gradiva încearcă să îşi dea seama de ce.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!