Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Paradoxul alegerii. Implicaţii individuale şi ideologice

Trăim vremurile în care libertatea de alegere a devenit pârghia de care stă agăţat fiecare act uman. Iadul determinismului predicat de nihilişti a fost înlocuit de paradisul alegerilor neîngrădite, necenzurate, în care fiecare alege singur ce produs alimentar să cumpere, ce carieră să urmeze, ce partener sexual să aibă sau chiar ce identitate să adopte. Cu cât supraeul tiranic al societăţii, interdictiv şi acuzator, pierde tot mai mult teren în faţa legiferărilor drepturilor şi libertăţilor individuale, cu atât orizontul liberei-alegeri se lărgeşte, seducându-i, pentru ca apoi să-i înghită pe cei a căror istorie s-a scris sub semnele submisivităţii şi ale opresiunii. Dar oare chiar aşa să fie? Oare chiar această variabilă - libertatea individuală de alegere - să fie determinantă pentru dobândirea bunei-stări (well-being) individuale şi sociale?

Filosoful Renata Salecl susţine că, într-un mod paradoxal, această libertate de alegere, care pe de-o parte sporeşte sentimentul de autonomie şi de afirmare a individualităţii, poate provoca anxietate şi sentimente de vinovăţie subiectului aflat în faţa imperativului (!) de a alege între atâtea opţiuni pe care piaţa i le pune la dispoziţie. În acelaşi fel, ideologia de astăzi bazată tocmai pe această seducţie a alegerii, operează în sensul în care fiecare trebuie să se simtă vinovat pentru toate eşecurile din viaţa lui. Iată cum supraeul tiranic şi punitiv se perpetuează chiar şi în absenţa unor limite explicite.

Salecl deconstruieşte acest concept al alegerii (al liberei-alegeri), demonstrând felul în care ideologia, folosindu-se de ceea ce aparent ar constitui o oportunitate, continuă să-şi întindă tentaculele mârşave asupra maselor mesmerizate de sintagme precum free-market sau self-improvement.

Salecl subliniază că pericolul în care se află cel care, invadat de multitudinea de opţiuni între care trebuie să aleagă, se confruntă cu situaţii anxiogene, este dat de faptul că va tinde să se identifice cu cei care par a nu avea nicio îndoială (de pildă, astrologii) în privinţa deciziilor pe care urmează să le ia sau a modului de a percepe existenţa, în general. Or, acest lucru este extrem de periculos pentru că, spune Renata,
de regulă, oamenii care nu au nicio îndoială, au o structură psihotică.

Clic pe foto pentru a o mări


Alexa Pleşcan

este psiholog.


DE ACELAŞI AUTOR


Toate articolele acestui autor
*

2 comentarii

  1. Ma gandesc ca cei care nu au nici o indoiala nu au o reala alegere de facut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, 'libertatile' de alegere, practic duc la pierderea adevaratei libertati, omul incurcandu-se in a judeca ce e bine si ce e rau. Se ajunge la nonvaloare, sciziune a eului.

    RăspundețiȘtergere

Atentie, se interpreteaza!