Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Aproape jumătate din medicii americani suferă de burnout
Un studiu naţional american foarte recent (preluat la 21 august de Reuters) arată că aproape jumătate din numărul medicilor americani prezintă simptome de burnout.

Studiul a fost realizat prin completarea unui chestionar despre viaţa profesională din 2011 de către aproape 7 300 de medici americani. Rezultatele studiului sunt însă umbrite de incertitudine, dat fiind că numai un sfert din cei solicitaţi să completeze chestionarul au răspuns solicitării. 

Mai mult de patru din zece medici americani au spus că se simt epuizaţi din punct de vedere emoţional, că şi-au pierdut entuziasmul pentru profesie ori că au ajuns la un nivel înalt de cinism ori de "depersonalizare" în raport cu pacienţii. Astfel, 38% au scorări înalte de epuizare emoţională, iar 30% au scorări înalte de depersonalizare, respectiv sunt tentaţi să îşi trateze pacienţii mai mult ca pe obiecte decât ca pe fiinţe umane. 46% au cel puţin unul sau două simptome de burnout.

Procente mai mari de burnout le înregistrează doctorii din "prima linie", precum cei din camerele de gardă ori medicii de familie, pe când procentele în rândurile dermatologilor şi ale specialiştilor în profilaxie sunt mai mici.

Rezultatele acestui studiu vin să le completeze pe cele ale unor studii anterioare, din care reieşea că medicii sunt mai înclinaţi să se gândească la suicid ori să greseasca decât angajaţii dintr-alte profesii.

Cauzele acestei situaţii nu sunt atât de evidente pe cât s-ar putea crede, munca în exces fiind doar una dintre ele. Alte cauze ar putea fi încărcarea activităţii cu muncă de birou (birocraţia hârtiilor), pierderea autonomiei profesionale şi supraîncărcarea cu pacienţi.


www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!