Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

AFF, ziua a treia: Alteritate si obezitate
Am petrecut ziua de miercuri cu documentare scurte si studentesti si a fost o zi frumoasa.

Dintre cele sase filme vazute, Tabara (The Camp, 2012, 19’) mi-a umplut inima de bucurie: un tanar polonez, Tomasz Jeziorski, a filmat intr-o tabara privata de copii supraponderali, trimisi de parinti ca, prin sport si dieta, sa arate din nou ca lumea. Nu am spus "ca lumea" pentru a fi cinic si nici la intimplare, ci pentru ca asta de fapt si este miza filmului: secvente despre o lume altfel, desi aflata in proximitatea noastra, o lume cu personaje obeze, versus lumea celor cu talie normala si cu mai multe sanse viitoare in societate, zice-se.O alteritate pe seama careia obisnuim sa ne amuzam si careia ii negam normalitatea, la fel cum fac si colegii de scoala ai copiilor obezi. Filmul tanarului polonez este franc, cu cadre apropiate si directe, fara situari in spatiu inventate; acesta scuteste publicul de simboluri sau ifose artistice - filmari prin parbrize sau ferestre aburite sau oglinzi retrovizoare sau cu personaje care se fac ca lucreaza; fara priviri meditative ale personajelor, cautind spre tavan pline lirism s. c. l. Este greu sa lucrezi cu copiii, dar daca o faci bine, rezultatul este un film matur! Asta imi inspira filmul lui Tomasz Jeziorski.

Documentarul nu urmareste povestile pre- sau post-camp ale copiilor si nici nu izoleaza personajele prin selectie, ci reuseste sa ilustreze, urmarind programul demn de o baza militara de acolo, ceea ce este mai important si mai putin facil: un personaj colectiv. Copii trimisi de parinti intr-o tabara mai speciala, rivnind la chipsuri si hrana nesanatoasa, dar dorind sa fie considerati "normali", constienti fiind de cum sunt si ce li se intimpla in relatia cu ceilalti.

In a treia zi a festivalului am vazut acest film care, la AFF sau cu alta ocazie, va merita un premiu. Pe de alta parte, este frumos la AFF, la fel si dupa miezul noptii la Art Cafe.

Şerban Toader

este sinolog, antropolog cultural şi doctor în filologie, autor de studii asupra imigraţiei în România.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!