Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Dressing for pleasure: fetişism deviant sau artă neconvenţională?
Un documentar ce a influenţat şi continuă să influenţeze scena punk britanică. Un film pe care, la vremea lansării lui (1977), corporaţiile de televiziune londoneze l-au găsit prea obscen pentru a-l difuza. Un film ale cărui realism şi lipsă de judecăţi şi prejudecăţi îl plasează în zona documentarului, dar a cărui modalitate de filmare aduce a poezie. În sfârşit, un film despre plăcerea unor oameni de a se îmbrăca în cauciuc, piele sau latex.

John Samson, regizorul filmului Dressing for pleasure, este tipul de artist al cărui geniu a fost recunoscut abia după moartea sa (2004). Un anarhist declarat ducând o viaţă boemă alături de artişti ai vremii sale, filmele lui Samson abordează teme pe care societatea închisă şaptezecistă le considera prea deochiate pentru a fi distribuite: fetişism, piticism, tatuare, sex. Deşi munca sa nu a fost apreciată de către oamenii lângă care trăia, ea a avut puternice influenţe atât asupra designerilor de modă, cât şi a industriei filmice ulterioare. Don Boyd, regizor şi producător de filme, afirma despre John Samson că a fost pe nedrept ignorat de tirani ai producţiilor de televiziune aparţinând unei ere fasciste, eră care, slavă Domnului, a luat sfârşit.

Din cauza interdicţiei puse asupra producţiei, Dressing for pleasure a rămas un film care mai degrabă a fost citat decât vizionat. Cu toate acestea, acum poate fi văzut integral. Scandalos pentru unii, o bijuterie artistică pentru alţii, documentarul merită vizionat din cel puţin două motive:
  1. Pentru ca spectatorul să-şi facă o imagine cu privire la felul în care prohibiţia acţiona în anii '70.
  2. Pentru a descoperi o latură "nevăzută" a ceea ce este numit fetişism şi devianţă. Un exemplu în acest sens: o tânără suferind de agorafobie a reuşit să iasă în lume purtând un costum din piele (!) care îi acoperea trupul integral.Alexa Pleşcan

este psiholog.
DE ACELAŞI AUTORToate articolele acestui autor
*

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!