Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Obama, un act ratat
Sunt două săptămâni de când un act ratat al lui Barack Obama la un miting din Ohio a constituit subiect de breaking news.Evident, orice act ratat naşte suspiciuni despre "adevăratele gânduri" ale autorului său. Explicaţia rapidă a lui Obama a fost că se gândea de fapt la ideile contracandidatului său la Casa Albă, republicanul Mitt Romney.

Despre (i)relevanţa actelor ratate am mai discutat la Cafe Gradiva (vezi eticheta "act ratat" la meniul de "Concepte"). Întrebarea de principiu rămâne: spune într-adevăr actul ratat ceva univoc - adică exact ceea ce "scapă" vorbitorului, îi dezvăluie oare "adevăratele intenţii"?    

Sursă: http://edition.cnn.com/video/?hpt=hp_t2#/video/politics/2012/09/26/sot-obama-romney-export-jobs.pool 
 
www.cafegradiva.ro

2 comentarii

 1. :) Nu e act ratat. Hai sa iti zic eu mai multe despre ce fel de situatie avem aici pentru ca am ascultat sute de ore de speach-uri ale politicienilor americani pentru filmul meu. Ceea ce se intampla aici e frecvent. De fapt, de pe la Reagan incoace (din ce am vazut eu) , presedintii si ulteriorii si alti speacheuitori importanti citesc speachurile lor de pe niste mici ecrane aflate la 45 grade in fata cam la 1-2 metri. Daca suntem atenti vedem ca cuvantul "jobs" face parte din celalalt rand. Obama a gresit de fapt randul si s-a intors la capat cu un rand mai jos incepand cu "jobs" si nu cu "products".

  Eu am si lucrat in domeniul vizualizarii avansate si am vazut un astfel de ecran. Imaginea se proiecteaza de jos si se reflecta in aceste ecrane fumurii. E interesant ca o astfel de imagine nu se vede din spatele ecranelor (ele par niste simple panouri din aceasta pzitie) ci doar de la o anumita distanta din fata.

  Rolul acestor panouri e mai mult decat acela de a usura munca de citire a pliticianului, asa cum se spune. Daca ar fi doar asta n-ar mai fi nevoie sa fie 2, ci ar fi de ajuns doar unul, plasat in fata. Ele insa dau impresia ca politicianul vorbeste liber si se uita la audienta in stanga si dreapta asa cum se intampla in cazul vorbirii libere. Este o pacaleala spre a face electoratului american o falsa idee despre spontaneitatea si desteptaciunea vorbitorului. Dupa cum se vede , nici unele cotidiane nu s-au prins , din cate relatei tu, Dorin , desi e posibil ca ele insele sa participe la mistificare.
  Oricum, "actul ratat" al lui Obama, pe care l=am intalnit de multe ori la presedintii americani, e acela de a se grabi si a citi cu un rand mai jos de pe acele panouri. Voiau si ei sa plece acasa... Iti dai seama ce gogomanii ar fi spus daca ar vorbi liber!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ..."a gresit randul"... "s-a grabit"... glumesti! :) tot act ratat se numeste.

   Ștergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!