Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

S-a stins din viata Thomas Szasz
La 8 septembrie, în vârstă de 92 de ani, Thomas Szasz a trecut în nefiinţă.

Celebrul şi foarte incomodul critic al instituţiilor psihiatrice s-a născut la Budapesta din părinţi evrei maghiari, la 15 aprilie 1920. În 1938 a emigrat în Statele Unite, unde a urmat studii de medicină şi o formare psihanalitică freudiană. Între 1951-1956 a lucrat pentru Chicago Institute for Psychoanalysis, iar în următorii 5 ani a fost membru al acestuia. 

În 1961 îi apare cartea Mitul maladiei mentale, care face mare senzaţie. Urmează multe altele (34), stârnind valuri în lumea psihiatrică şi culturală, precum Fabricarea nebuniei: Studiu comparativ al Inchiziţiei şi al Mişcării pentru Sănătate Mintală (1970) şi Statul terapeutic (1975).

Pentru vederile sale, axate pe ideea de libertate inalienabilă a individului şi de critică a constrângerilor exercitate de instituţiile de sănătate mintală - motiv pentru care este citat adesea alături de un Michel Foucault ori de un Erving Goffman -, American Humanist Association i-a acordat în 1973 titlul de "Humanist of the Year". Proclamat de mulţi drept unul dintre cei mai tenaci luptători pentru libertate ai secolului al XX-lea, este, bineînţeles, şi extrem de contestat de alţii.

A fost considerat un corifeu al curentului antipsihiatric (deşi el însuşi s-a disociat de această etichetă). În cadrul unor critici mai largi aduse scientismului, a negat legitimitatea psihiatriei cât priveşte nu doar mijloacele folosite, dar şi scopurile - în aspecte fundamentale precum utilizarea psihodiagnosticelor ori internarea non-voluntară. A combătut totodată psihofarmacologia.

A militat neobosit pentru responsabilitatea şi libertatea individuală, în diferite contexte, pentru dreptul fiecăruia asupra minţii şi corpului său, şi a combătut ideea controlului statului asupra suicidului, sexualităţii, a vânzării şi folosirii drogurilor şi a altor domenii pe care le-a văzut ca aparţinând sferei private.

 
Thomas Szasz despre psihiatrie

Surse: http://www.szasz.com/szaszdeath.htm, http://www.nytimes.com/2012/09/12/health/dr-thomas-szasz-psychiatrist-who-led-movement-against-his-field-dies-at-92.html?_r=1http://www.bostonglobe.com/metro/obituaries/2012/09/12/thomas-szasz-psychiatrist-who-deplored-the-myth-mental-illness-dies/cVn3dWD6y519XhH3swKK0K/story.htmlhttp://historypsychiatry.com/2012/09/13/therapist-and-critic-of-psychiatry-thomas-szasz-1920-2012/, http://reason.com/blog/2012/09/11/thomas-s-szasz-relentless-freedom-fighte, http://mindhacks.com/2012/09/11/thomas-szasz-has-left-the-building/

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!