Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Analiza filmului "The Aviator" - Sedinta AIPsA din noiembrie
Dragi prieteni,

Va invitam sa participati la urmatoarea sedinta interpretativa lunara a Asociatiei Interdisciplinare de Psihanaliza Aplicata care va avea loc sambata, 17 noiembrie 2012, orele 14.00.

Sedinta va avea loc la Pensiunea "Casa mica" din str. Petre Popovat nr. 76 (intre metrou Crangasi si Petrache Poenaru).

Va fi vizionat si discutat filmul The Aviator (Martin Scorsese, 2004).

Intrarea este libera!

Va asteptam cu drag!

Georgiana Branisteanu
presedinte AIPsA
e_psihanaliza@yahoo.com

www.cafegradiva.ro

3 comentarii


 1. :)Am luat cateva secvente din el pentru proiectul meu.

  Personajul principal e obsesional si ulterior psihotic.

  Cred ca stiu ce se va discuta. Eu imi repet pozitia (I know I sound like a broken record ...): nu e bine sa analizam produsul imaginatiei cuiva ca si cum ar fi realitate de cabinet. In cazul de fata acest produs este munca colectiva a producatorilor filmului iar siguranta interpretarilor devine si mai fragila odata ce intelegem industria ce l-a creat etc. Unii dintre oamenii care lucreaza la produsul final intra in feedback-uri cu restul echipei, altii sunt lasati de capul lor pentru ca (de cele mai multe ori) nu mai e timp pentru schimbari si perfectionari. Un film de 2 ore poate avea zeci si sute de filmari. E un monstru pe care nu ai de unde sa-l apuci. Psihanalizarea filmului de Hollywood e un fel de arheologie pe un Oras antic pentru care psihanaliza actuala nu are instrumente de lucru. Cred ca mai bine ati ramane pe imaginile statice sau, cel putin pe filmul facut de un singur autor.

  Daca ne intereseaza analiza personajului principal nu am avea nevoie de film ci ne-am focusa cat mai mult pe biografia consemnata istoric si nu pe cea imaginata de mai multi autori.

  Nu exclud fenomenologia psihanalitica (in sens heideggerian) insa ea mi se pare mai mult o joaca decat un exercitiu psihanalitic serios. Unele lucruri sunt direct colate din realitate si pot fi psihanalizabile insa in lipsa analizandului care sa dea feed-backul suntem in pestera.
  S-ar putea sa vin si eu pe seara la bere :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte interesante observatiile tale! Merita reflectat...

   Ștergere
 2. De asemenea trebuie spus ca Hollywood nu ia mentalitatea colectiva ca target ci doar pe cea platitoare de bilet la intrare. Mentalitatea colectiva nu are sansa de a modifica produsele culturale ale Hollywoodului pentru ca nu poate interveni in bucataria sa interna (proiectul meu de colaje e o exceptie :P ). E cu totul altceva fata de spiritul viu al basmului care merge bine psihanalizat dupa modelul fenomenologic.

  RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!