Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cu rutina urbană la purtător
Sub numele de Wearable Urban Routine, artista Xiaowen Zhu a conceput o serie de performance-uri pentru transformarea rutinei zilnice din mediul urban într-un proces meditativ al descoperirii de sine.

Proiectul a fost inspirat de o manifestare tradiţională, Maratonul Călugărilor din Munţii Hiei din Japonia: un ritual ascetic numit Kaihōgyō ce necesită o rezistenţă fizică extremă timp de şapte ani consecutivi. Maratonul presupune o alergare pe o distanţă de 40-60 de kilometri, timp de 17 ore în fiecare zi, mereu pe acelaşi traseu, cu rezerve minime de mâncare şi apă şi cu perioade foarte scurte de odihnă. Scopul acestei practici este de a atinge iluminarea prin înfruntarea morţii în traiul cotidian. Urmărirea repetitivă a aceleiaşi cărări în exerciţiul monahal japonez trasează însă, pentru artistă, o interesantă analogie cu participarea pasivă şi mecanică a oamenilor la rutina urbană.


Performance-ul lui Xiaowen Zhu presupune purtarea unui dispozitiv inspirat de higasa, o pălărie de ploaie de o formă alungită, purtată de participanţii la Maratonul Călugărilor. În spatele pălăriei a fost ataşată o cameră de luat vederi - spre a filma în spatele purtătorului, iar în faţă a fost prins un proiector portabil de buzunar ce proiectează imagini pe asfalt, înaintea purtătorului. Artista a purtat acest dispozitiv vreme de două săptămâni în diferite locuri publice din Rotterdam, străbătând zilnic acelaşi traseu. Fiecare zi este înregistrată de camera din spate, iar proiectorul proiectează de fiecare dată filmul video al zilei precedente, aşa încât artista să-şi poată observa traseul şi să încerce astfel să urmeze exact aceeaşi rutină.

Ideea proiectului este nu de a imita Kaihōgyō, o practică religioasă, ci de a adapta acest ritual pentru a transforma rutina urbană pasivă într-un experiment al situării personale în lume cu ajutorul tehnicii digitale care suprapune trecutul peste prezent.

Proiectul Wearable Urban Routine a fost beneficiarul primului TASML / DSL Artist Residency Award.Sursă: http://www.v2.nl/archive/works/wearable-urban-routine

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!