Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Vasile Dem. Zamfirescu şi Stephen Seligman: Inchiderea conferintei
Cuvantul de incheiere al Conferintei Internationale de Psihanaliză de la Bucureşti, ediţia a IV-a, le-a revenit psihanalistilor Vasile Dem. Zamfirescu şi Stephen Seligman.

Stephen Seligman a multumit calduros pentru experienta emotionala si teoretica pe care a aflat-o la conferinta. Cu aceasta ocazie ne-a impartasit istoria originilor sale, bunicul sau fiind bucovinean, emigrat in primul deceniu al secolului trecut. Ne-a marturisit ca in momentan se vede precum un turist psihanalitic. Cu ocazia vizitei sale a reusit sa simta atat marturiile frustrarii actuale, generate de perioada comunista in Romania, cat si necesitatea continuarii miscarii psihanalitice in ciuda tensiunilor circumstantiale. Psihanaliza este un fel de rezistenta, discurs, libertate, dar si intimitate in fata distrugerii colective. Acest proiect istoric, numit psihanaliza, poate asigura existenta exprimarii de sine.

Revenind la tema conferintei si anume pluralismul in psihanaliza, Stephen Seligman observa ca dezbaterea aceasta duce catre tema autoritatii in psihanaliza si a babelizarii (concept leitmotiv al conferintei) psihanalizei. Turnul Babel reprezinta contactul cu divinitatea, cat si subminarea autoritatii lui Dumnezeu. Oamenii au invatat ca efortul depasirii limitelor si frustrarea autoritatii lui Dumnezeu i-a dus la haos, precum in SUA si Europa, in ciuda spiritualitatii si a religiozitatii ridicate (mai ales in SUA). In opinia lui Stephen Seligman, psihanaliza este umanism si realism in acelasi timp. Din aceasta cauza, in psihanaliza Turnul Babel este abordat cu grija si circumspectie.

O alta evocare importanta a lui Stephen Seligman a fost cu referire la deosebita importanta pe care o are acum in SUA conceptul si procesul de tertialitate in miscarea relationala. Este un amplu travaliu ce impinge limitele dincolo de marginea diadei analitice, introducand tertul, respectiv relatia. In SUA, originea triangularii si a tertializarii provine din Franta, din Marea Britanie, precum si din multiple alte surse geografice. Tranzitionalismul lui Winnicott si al lui Lacan a mutat centrul atentiei psihanalizei de pe individ pe intersubiectivitate.

Un ultim aspect important mentionat de Stephen Seligman si de care mai aduc aminte aici a fost relatia stransa din SUA dintre conceptul de triangulare si miscarea psihanalitica feminista.

La final, Dl. Zamfirescu a felicitat si si-a exprimat multumirile fata de staful organizatorilor, catre psihanalistele Simona Reghintovschi, Geanina Micu si Daniela Luca, care au lucrat, alaturi de colegii si colegele lor, pentru desfasurarea Conferintei Internationale de Psihanaliza 2012 - "Pluralismul in psihanaliza" - editia a IV-a.

Sever Sava

www.cafegradiva.ro

2 comentarii

  1. Si participantilor nu a multumit?? Ei au fost cantitate neglijabila, fara niciun aport in acest eveniment?
    Ori nu realizeaza ca fara bunavointa si interesul participantilor, atat organizatorii, cat si invitatii, nu ar fi avut prilejul sa se intalneasca decat la o cafea pe care ar fi trebuit sa si-o plateasca singuri?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu mai tin minte exact. Cel mai probabil este sa fi multumit, iar eu am omis sa mentionez.

    RăspundețiȘtergere

Atentie, se interpreteaza!