Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Etimologice
Există un radical indoeuropean * Werg ("a face"), care a dat wo-rk şi er-gon, "lucru". Altă derivație a dus de la * Werg la Org- semnificând "a tinde către" (o țintă). Punctul comun este efortul, tendința sau tinderea către... Oregomai: ating punctul, mă încordez întru atingerea lui.

Orexis: apetit, îndreptarea către hrană (v. an-orexie).

Or-gia este actul determinat de apetitul enorm, concupiscentia, epitimia. Orgia cuprinde pe Bacante, numite și Menade, (de la Menis = Mânie, Nebunie). Sunt adoratoarele lui Dionisos (Bacchus), care distrug totul în calea lor, dar pot și creea. Lovind cu tirsul, Bacantele fac să țâșnească vinul din strugure, laptele din piatră seacă. Este ipostaza creatoare a mâniei Menadelor. Orgia este, într-o latură a ei, creatoare.

Urgie vine din Orgie, dar a căpătat un sens peiorativ: distrugere, nenorocire care se abate asupra omului (venind din orgia, direct din grecește sau, mai probabil, printr-un intermediar latin (v. Alexandru Ciorănescu, Dicționarul etimologic al limbii române). Sensul peiorativ este, posibil, creștin: ritualurile păgâne sunt văzute prin prisma negativului, a potențialului lor distructiv.

Urgia este orgia văzută de cei ce nu o practică, dar îi asumă consecințele. Orfeu, sfâșiat de Bacante (sparagmos) nu va mai percepe orgia ca exaltare a simțurilor, ca multiplicare a forței creatoare, ci o va trăi în carnea lui ca distrugere, sfâșiere.

Istoria este o desfășurare între orgie și urgie. Ființa umană, împinsă de orexis procedează la demultiplicare și creație. Apoi se creează un soi de accelerare fatală a mecanismului, omul se întoarce asupra omului, orgia devine urgie.

Ion Vianu

este psihiatru, romancier, memorialist, eseist, un observator constant şi atent al vieţii intelectuale şi publice de la noi şi de pretutindeni.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*
Foto: http://forums.blackcatgames.com/showthread.php?t=9780

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!