Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Nu există Rău fără cunoaşterea Binelui
Religiile, sistemele de gândire laice, toate, au un principiu fundamental în care se întâlnesc. Acest principiu nu poate fi decât extrem de simplu, inteligibil. El poate fi formulat în modul cel mai general în felul următor:
Nu face altuia ce nu ți-ar place să ți se facă ție. 
Este principiul empatiei: îmi reprezint ce aș simți eu dacă aș fi în situația celuilalt.

Însă acest principiu este mereu călcat, ca simplu rezultat al existenței umane curente: concurența implică o transgresiune a principiului; războiul, activitățile ludice (concursuri sportive, de exemplu), nu pot exista decât în măsura în care îl pun pe celălalt într-o stare de inferioritate, adică într-o condiție care nu-mi convine mie însumi. Așa încât principiul fundamental este doar un orizont al acțiunii umane. Dar chiar așa, ca așteptare, este esențial funcționării societale. Fără el umanitatea ar pieri prin distrugere mutuală. Dimpotrivă, în aceste împrejurări curente acționăm prin ignorarea cunoșterii de tip empatic și refularea capacității noastre de simpatie.

Binele presupune o alegere a empatiei-simpatiei. Presupune imaginația pusă în slujba acestui tip de cunoaștere-act. Max Scheler a spus în Natura și formele simpatiei lucruri esențiale în această privință.

Răul recunoaște modul nostru de operare psihică empatie-simpatie, dar creează o soluție contrarie. Răul acționează în numele unui principiu care ar suna:

altuia ce nu ai dori să ți se facă ție.

Dacă acestea sunt principiul și contraprincipiul atitudinilor-actelor noastre fundamentale, nu este mai puțin adevărat că nu pot fi puse în mișcare decât de imaginație. Există o imaginație a Binelui, care inventă neîncetat soluții de tip empatic-simpatic. Și una a Răului care, ținând cont de același principiu, îl contrazice sistematic. Răul presupune o etapă în plus faţă de bine. În măsura în care recunoaşte simpatia, recunoaşte binele, dar propune soluţia inversă, şi o face sistematic. Nu există Rău fără cunoașterea Binelui.

Ion Vianu

este psihiatru, romancier, memorialist, eseist, un observator constant şi atent al vieţii intelectuale şi publice de la noi şi de pretutindeni.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*
Foto: Andrej Vystropov, Good and Evil

3 comentarii

 1. Ioana M.2/1/13 23:09

  Interesant ar fi sa aflam care este motivul acestui rau fara sfarsit. Invidia?

  RăspundețiȘtergere
 2. impresionante reflectii! subscriu intru totul concluziei

  RăspundețiȘtergere
 3. nu exist intuneric fara lumina... astia suntem noi oamenii, rai si fara scrupule. ce-i drept, nu sunt toti asa, doar raritati.

  RăspundețiȘtergere

Atentie, se interpreteaza!