Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

C. G. Jung, Opere complete 16: Practica psihoterapiei, Editura Trei, 2013
Stimati psihologi,

Va semnalez aparitia volumului 16 din seria Operelor complete ale lui C.G. Jung. Incluzand studii aplicate asupra tehnicilor si conceptelor folosite in terapie, volumul Practica psihoterapiei se adreseaza nu doar specialistilor in psihologie analitica, ci unei game largi de psihologi, psihoterapeuti si medici.

Practica psihoterapiei - Opere complete 16
Autor: C. G. Jung
Traducere de Daniela Stefanescu
Nr. de pagini: 352
Pret: 59.00 Ron
Colectia: Biblioteca de psihanaliza
Blog: http://edituratrei.wordpress.com/
Editura Trei

Pentru rezultatul tratamentului sufletesc, personalitatea terapeutului (ca si cea a pacientului) este deseori infinit mai importanta decat ceea ce spune sau crede terapeutul, cu toate ca cele din urma pot fi un factor perturbator sau tamaduitor ce nu trebuie subapreciat. Intalnirea a doua personalitati este ca amestecul a doua corpuri chimice diferite: daca se formeaza o legatura, amandoua sunt modificate. Asa cum ne putem astepta in oricare tratament sufletesc real, terapeutul are o influenta asupra pacientului. Aceasta influenta se poate produce insa numai daca si el este afectat de catre pacient. A avea influenta este sinonim cu a fi afectat. Nu i foloseste deloc terapeutului sa se ascunda de influenta pacientului si sa se inconjoare de norul de pacla al autoritatii patern profesionale. Astfel isi impiedica doar folosirea unui organ de cunoastere esential. [...] Unul dintre fenomenele cele mai cunoscute de acest tip este contratransferul produs de transfer.

Nevrozele sunt considerate inca - foarte pe nedrept - niste boli usoare, in esenta pentru ca nu sunt de natura palpabila, fizica. Doar nu "se moare" de nevroza... de parca la o boala somatica ar exista permanent riscul unui sfarsit letal! Se uita insa cu desavarsire ca nevrozele - spre deosebire de bolile somatice - sunt cateodata deosebit de vatamatoare din cauza consecintelor lor psihice si sociale, deseori mai rele decat psihozele care duc ca atare de cele mai multe ori la izolarea sociala a bolnavului, care este astfel facut inofensiv. Un genunchi anchilozat, un picior amputat, o tuberculoza indelun gata sunt preferabile in orice privinta nevrozelor grave.
C.G. Jung

De aceea este pentru mine un lucru extrem de important sa stiu cat mai multe posibil despre psihologia primitiva, mitologie, arheologie si istoria comparata a religiilor, intrucat aceste domenii imi ofera analogii nepretuite, cu care pot imbogati ideile ce le vin pacientilor. Astfel putem sa mutam impreuna ceea ce este aparent lipsit de insemnatate in apropierea zonei a ceea ce este plin de importanta si sa marim astfel considerabil sansa eficacitatii.
C.G. Jung


Cuprins
I. Cuvantul inainte al autorului

Partea intai. Probleme generale ale psihoterapiei
II. Principii ale psihoterapiei practice
III. Ce este psihoterapia?
IV. Cateva aspecte ale psihoterapiei moderne
V. Telurile psihoterapiei
VI. Problemele psihoterapiei moderne
VII. Psihoterapia si conceptia despre lume si viata
VIII. Medicina si psihoterapie
IX. Psihoterapia in prezent
X. Probleme fundamentale ale psihoterapiei

Partea a doua. Probleme speciale ale psihoterapiei
XI. Valoarea terapeutica a abreactiei
XII. A plicabilitatea practica a analizei viselor
XIII. Psihologia transferului
Preambul
Introducere
Succesiunea de imagini din Rosarium philosophorum ca baza pentru reprezentarea fenomenelor transferului
1. Fantana lui Mercur
2. Regele si regina
3. Adevarul gol-golut
4. Cufundarea in baie
5. Coniunctio
6. Moartea
7. Inaltarea sufletului
8. Purificarea
9. Reintoarcerea sufletului
10. Noua nastere

Cuvant de incheiere
Bibliografie
Indice de nume
Indice tematic


Cu cele mai bune ganduri,

Viorel Vrabie
PR Psihologie - Editura Trei
viorel.vrabie@edituratrei.ro
Mobil: 0726 345 872
Tel./Fax: (021) 300 60 90
www.edituratrei.ro

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!