Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Radu Gabrea, Evrei de vânzareÎn 1974, un pasager român cu paşaport diplomatic s-a îmbarcat, pe aeroportul din Zürich, într-un avion cu destinația București. Zborul a decurs fără evenimente. Însă, odată ajuns la București, diplomatul a realizat cu groază că una dintre valize – primită de la o veche cunoștință, cu puțin timp înaintea plecării – îi lipsea. Diplomatul era generalul M., șef de divizie la Direcția Generală de Informații Externe, ramura de spionaj a temutei Securități. Iar cunoștința care îi dăduse valiza era Shaike Dan, consilier de rang înalt al mai multor prim-miniștri israelieni și unul dintre cei mai respectați agenți ai sistemului de informații externe al Israelului. Valiza conținea un milion de dolari, bani dați lui M. pentru a permite ca un anumit număr de evrei să emigreze în Israel. Întâlnirea de la Zürich este doar un episod din istoria organizării de către guvernul român, în timpul anilor postbelici, a unui anumit tip de comerț cu ființe umane, unul dintre cele mai mari din întreg secolul XX: vânzarea evreilor români către Israel.

Cunoscutul regizor Radu Gabrea (Cocoșul decapitat, Călătoria lui Gruber, Trei zile până la Crăciun, Mănuși roșii) își prezintă ultima producție: lungmetrajul documentar Evrei de vânzare.

Potrivit regizorului, ideea filmului a fost inspirată de cartea lui Radu Ioanid The Ransom of Romanian Jews (Răscumpărarea evreilor români) apărută în SUA și tradusă în România, iar documentarea s-a făcut din hârtiile deținute de CNSAS, alte cărți și documente legate de acest fenomen, precum și discuții cu istorici, jurnaliști și martori ai evenimentelor din acea perioadă.

Evrei de vânzare a fost realizat în 2012 și îi are ca scenariști pe Magdalena Schubert și Radu Gabrea. Producătorul este Victoria Cociaș, iar producătorul executiv – Marian Băruț. Documentarul este realizat de Total TV, în colaborare cu Atlantis Film și Zenith Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

...si semnati-va cu nume sau pseudonim

Atentie, se interpreteaza!