Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

1 din 3 pacienti care se prezinta la medicul de familie are o problema psihica sau emotionala
...a declarat dr. Cristian Oana, membru al Comitetului Local de Organizare al WPA 2013 Bucharest Congress, eveniment istoric, inovativ si fara precedent in Romania, care se va desfasura in perioada 10-13 aprilie, la Palatul Parlamentului, Bucuresti.

Prof. dr. Dan Prelipceanu, Co-Chair Comitet de Organizare WPA 2013 Bucharest Congress, a afirmat ca in conditiile in care planul si strategia nationala de sanatate mintala, cerute obligatoriu inainte de aderarea la Uniunea Europeana, au fost date uitarii imediat dupa aderare, o solutie ar fi atragerea medicinei primare pe langa serviciile de sanatate mintala, pentru a asigura, astfel, o continuitate intre principiile de baza ale asistentei comunitare.

Reforma ar fi insemnat aplicarea unei strategii nationale de sanatate mintala, o redirectionare a accentului dinspre ingrijirile din institutiile spitalicesti catre serviciile comunitare, mult mai eficiente, mai flexibile si mai ieftine, doar ca, pentru a le utiliza, trebuiau pentru inceput infiintate si facute sa functioneze, ceea ce ar fi insemnat si un efort financiar si mai ales unul de formare a unei resurse umane,
a explicat acesta, adaugand ca 
Din pacate, psihiatrii, dupa rezidentiat, in buna masura peste jumatate din ei, aleg sa plece in alte tari, ceea ce se intampla si cu asistentele de specialitate, dar si cu alte meserii implicate in terapeutica psihiatrica. Deoarece toate acestea acum sunt mai greu de realizat, implicarea integrata a medicilor de familie ar fi o solutie.

In acest context, primul Congres sistemic, sistematic si integrativ al WPA (Asociatia Mondiala de Psihiatrie) in lume si in Romania, WPA 2013 Bucharest Congress, cu tema "Ingrijirea medicala primara, sanatatea mintala si integrarea sanatatii publice: rolul catalitic al informatiei si tehnologiei comunicatiei (ITC)" pentru Europa de Sud-Est si Eurasia, ofera, in premiera, psihiatriei si medicinei de familie din Romania, o oportunitate si o platforma unice de a aborda atat un dialog profesional de beneficiu reciproc, cat si un beneficiu potential enorm pentru pacientii care sufera in special de bolile netransmisibile si comorbiditatea lor. Evidentiem ca actualmente exista doar o colaborare minima in acest domeniu, nu numai in Romania, dar si in zona si in lume.


Congresul nostru prezinta in ansamblu atat o noua misiune si viziune, cat si o provocare pentru secolul 21, plecand de la modelul secolului trecut, al specialitatilor si specialistilor, catre un nou model colaborativ si integrativ intre medicii de familie, psihiatrie si sanatate publica. Tinta este de a raspunde in mod creativ, provocarii bolilor netransmisibile care domină povara bolilor globale in toate tarile lumii, fie ele dezvoltate sau in curs de dezvoltare; de a elabora si perfectiona metode noi de cercetare stiintifica integrativa, nu doar a organelor - creier, inima etc. - ci si a sistemelor sanitare; de a-i implica pe cei mai buni si talentaţi tineri nu numai in cercetarile medicale stiintifice de baza la nivelul individului, ci si in cele axate pe aspectele sanatatii populatiei, sistemelor sanitare si politicii sanatatii, la nivel local, national si mondial, 

a subliniat prof. dr. Eliot Sorel, Co-Chair Comitet Stiintific WPA 2013 Bucharest Congress.

Urmand aceeasi linie, dr. Rodica Tanasescu, presedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei, a continuat: 
Cred ca participarea medicilor de familie la acest extraordinar Congres Mondial Regional va fi un punct de referinta in viitor, ca un moment de rascruce in ingrijirea pacientilor cu probleme din domeniul sanatatii mintale, dar si in dezvoltarea programelor clinice colaborative si integrative solide ale secolului 21, o initiativa noua a medicinei de familie, a psihiatriei si a sanatatii publice, precum si a managementului sanitar.

Acreditarea jurnaliștilor:

Pentru a fi permanent la curent cu cele mai noi informatii privind evenimentul WPA 2013 Bucharest Congress, jurnalistii sunt invitati sa completeze Formularul de acreditare pus la dispozitie in format .pdf pe site-ul Congresului (sectiunea Biroul Presa). 
Dupa primirea Formularului de acreditare completat, semnat si stampilat la numărul de fax 021-212-27-02 sau e-mail media@wpa2013bucharest.org, veti fi contactati pentru confirmarea acreditarii dumneavoastra.

Contact presa: Andreea Grigoroscuta, media@wpa2013bucharest.org, 0722 329 183


Va invitam sa vizitati website-ul oficial al Congresului wpa2013bucharest.org.

Un comentariu

  1. solutii, reale, ar putea fi.
    asa, doar sa enumeri constatari ale situatiei sanatatii psiho-emotionale reliefate de medicina de familie, doar sa constati ca "exista o colaborare minimia", asta stie orice...ziarist. daca se vine cu ceva realmente de folos, cu implicare, e sens. altfel, doar pierdere de timp.

    RăspundețiȘtergere

Atentie, se interpreteaza!