Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

În direct la Cafe Gradiva de la a 6-a ediţie One World Romania, 11-17 martie 2013




Dragi cititori,

Începând de luni, cale de o săptămână, veţi putea citi în fiecare seară la Cafe Gradiva relatări de la cea de a 6-a ediţie One World Romania, care se va desfăşura la Bucureşti între 11 şi 17 martie 2013.

Anul acesta, festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, 11-17 martie, va avea sase sectiuni principale: "Ura dauneaza grav sanatatii", "Diz/Abilitati", "Cine pe cine manipuleaza?!", "Dreptul si strambul", "Revoutie zi de zi" si "Romanul adolescentei". In plus, prezentam retrospectiva cineastului danez Jon Bang Carlsen si organizam workshopuri, dezbateri si alte evenimente conexe.

"Ura dauneaza grav sanatatii" este sectiunea principala a editiei de anul acesta, intr-un moment in care cantitatea de ura exprimata in jurul nostru e din ce in ce mai mare. Pana sa rabufneasca, radacinile urii cresc incet, sub diverse forme, in Grecia, Cehia sau Norvegia. The Act of Killing, filmul-far al acestei sectiuni, spune povestea unor asasini care au invins si au creat o lume dupa chipul si asemanarea lor, in sudul Asiei. Mai multe detalii despre filmele acestei sectiuni gasiti aici.

Sectiunea intitulata "Diz/Abilitati" cuprinde sase filme puternice despre oameni cu diferite  dizabilitati.
Nu va mai holbati. Şi nu-i mai aratati cu degetul
spune regizorul filmului The Punk Syndrome, care urmareşte patru muzicieni din Finlanda care sufera de sindromul Down si retard mental. Totusi, asta nu inseamna ca nu pot sa cante bine si sa aiba umor. Mai multe detalii despre aceasta sectiune gasiti aici.

"Cine pe cine manipuleaza?!" prezinta o serie de filme despre mass-media si propaganda. In centrul lor sunt tot felul de manipulatori din fata sau din spatele camerelor – un monarh, un grup de interese economice, mogulii media si chiar un regizor de film. In The Sheik and I, lui Caveh Zahedi i se comanda un film pentru Bienala de arta din Sharjah. Artistul il ia in deradere chiar pe cel care il plateste sa lucreze. Unde incepe libertatea de expresie si cand ar trebui ea temperata? Mai multe detalii despre aceasta sectiune, aici.

Filmele sectiunii "Dreptul si strambul" sunt "procese audiovizuale" ale unor sisteme de justitie dintre cele patru colturi ale lumii: Mexic, Germania, Israel si Statele Unite ale Americii. Pe langa filmele noi, in aceasta sectiune va fi prezentat si documentarul din 1988 al lui Errol Morris, The Thin Blue Line – filmul care a reusit sa salveze un om condamnat pe nedrept, cu doar trei zile inainte de executie. Mai multe detalii despre "Dreptul si strambul" gasiti aici.

"Revoutie zi de zi" prezinta sapte documentare despre "oameni care nu sunt cuminti" din Rusia, Yemen, Cuba, China sau Belarus. Protagonistii acestor filme reusesc sa gaseasca resursele si energia necesare pentru a protesta fata de regimurile politice care ii ingradesc. Sunt artisti, ca Ai WeiWei (Ai WeiWei: Never Sorry) sau Ales Puskin (Self-Portrait in Handcuffs), bloggeri (Forbidden Voices), dar si oameni obisnuiti (The Reluctant Revolutionary). Mai multe detalii despre sectiune, aveti aici.

Cea de-a sasea sectiune se numeşte "Romanul adolescentei". Filmele acestei sectiuni descriu procesul maturizarii unor tineri francezi sau americani, dar si doua povesti ale unor adolescente romanesti – el a plecat din tara cu ultimul tren inainte de Revolutie (Anatomy of a Departure), ea a ramas si fiica ei este astazi adolescenta (After the Silence). Totul despre aceasta sectiune, aici.

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!