Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Marş public pentru copiii cu dizabilităţi, Bucureşti, Campina, Constanta, Petrosani, Deva, Baia Mare, Iasi, Vaslui, 21 martie 2013
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD), membru fondator al Coaliţiei "O singura voce pentru dizabilitate", organizează joi, 21 martie 2013, în Bucureşti, cu prilejul Zilei Internationale a Sindromului Down, primele două evenimente centrale ale Campaniei naţionale cu acelaşi nume, care isi propune sa creeze premisele necesare schimbării cadrului legal privind drepturile copiilor cu dizabilităţi în România si sa atraga atentia asupra abuzurilor si discriminarii copiilor cu dizabilitati din Romania.


Simpozionul "O singura voce pentru dizabilitate", organizat de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) în parteneriat cu Asociaţia Don Orione şi Fanfara PR, la Palatul Parlamentului, Sala I. G. Duca, sub egida Presedintiei Camerei Deputatilor - orele 10.00-14.00.

Simpozionul îşi propune să prezinte factorilor de decizie din România iniţiativa societăţii civile reunite în Coaliţia "O singura voce pentru dizabilitate" privind modificarea cadrului legal în vigoare referitor la drepturile copiilor cu dizabilităţi, precum şi problematica drepturilor copiilor cu dizabilităţi din perspectiva Convenţiei ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi pornind de la nevoile reale şi provocările existente în viaţa copiilor, a tinerilor cu dizabilităţi şi a familiilor acestora.

Totodată, Simpozionul va aduce în faţa factorilor de decizie tineri cu dizabilităţi care şi-au depăşit condiţia (regizorul / actorul Tedy Necula, psihologul / psihoterapeutul Oana Stoica), artişti de notorietate precum maestrul Valentin Teodosiu şi regizorul Radu Gabrea, care vor proiecta dizabilitatea în sfera artei şi a culturii.

Evenimentul se va încheia cu proiecţia Filmului artistic Noro, în regila domnului Radu Gabrea, film care aduce în dezabatere problematica dizabilităţii înţeleasă înţeleasă în sfera profundă a umanului, acolo unde experienţa personală transcede barierele instituţionalului.


Marşul public "O singura voce pentru dizabilitate" in Bucuresti, organizat de CEDCD si partenerii de Coalitie, pe traseul Piata Romana – B-dul Lascar Catargiu – Aviatorilor – Charles de Gaulles – Herastrau, in intervalul 15.00 – 17.00.

Marşul "O singura voce pentru dizabilitate" este un eveniment neconvenţional la care vor participa părinţii copiilor cu dizabilităţi şi susţinătorii acestei cauze. Evenimentul va îmbina elemente ale unui marş clasic cu elemente de flash-mob.

Părinţii şi susţinătorii vor forma două cercuri ale drepturilor copiilor cu dizabilităţi la Piaţa Romană (15.00-15.10) şi Piaţa Charles de Gaulles (16.50-17.00). Ei vor purta tricouri inscripţionate cu elementele de identitate vizuală ale campaniei şi pancarde.

Simultan cu evenimentele din Bucuresti din data de 21 martie 2013, in mai multe orase din tara (Campina, Constanta, Petrosani, Deva, Baia Mare, Iasi, Vaslui) membrii Coalitiei "O singura voce pentru dizabilitate" vor organiza evenimente publice similare pentru a sustine mesajul comun de respect pentru drepturile copiilor cu dizabilitati si necesitatea modificarii cadrului legal existent.

De asemenea, in urmatoarea perioada, mai multi membri si parteneri strategici ai Coalitiei "O singura voce pentru dizabilitate" vor organiza evenimente publice destinate promovarii problematicii diferitelor tipuri de dizabilitate.

Parteneri CEDCD în organizarea evenimentelor din Bucureşti: Asociaţia Don Orione, Fanfara PR, RATB, Spectacular.


Coalitia "O singura voce pentru dizabilitate" este o initiativa a Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) si, pana in prezent, s-au raliat acestui demers 42 de organizatii nonguvernamentale din 18 judete ale tarii, precum si un numar impresionant de parinti ai copiilor cu dizabilitati.

Prin intermediul acestei campanii Coalitia OSVD isi propune sa colecteze 100 000 de semnaturi pentru sustinerea proiectului de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati. Mai multe detalii despre Mandatul si Platforma Coalitiei, precum si despre modalitatea in care fiecare cetatean roman poate sustine prin vot aceasta initiativa, puteti afla pe website-ul oficial al Coalitiei OSVD: www.osvd.ro.

Cifrele oficiale ne spun ca in Romania traiesc aproximativ 700 000 persoane cu dizabilitati, dintre care 90 000 sunt copii. Desi este o cifra uriasa raportata la populatia Romaniei, ea nu reflecta realitatea profunda deoarece aceste cifre reprezinta doar numarul persoanelor inregistrate cu certificate de handicap. Experienta noastra ne arata ca mare parte a familiilor nu si-au inregistrat copiii din lipsa de informare, prejudecati si din cauza hatisului birocratic.

In 1 din 45 de familii din Romania exista 1 copil cu dizabilitati,iar sansele lor de normalitate in actualul context legal sunt aproape nule. Copiii cu dizabilitati nu beneficiaza de servicii medicale corespunzatoare, de terapii specializate si nu sunt acceptati in scoli si gradinite. Nu exista curicula adaptata, scoli accesibilizate, profesori pregatiti, iar abuzurile si discriminarile sunt un fapt cotidian.


Madalina Turza

Presedinte CEDCD
Coordonator naţional al Coaliţiei OSVD
E-mail: madalina.turza@cedcd.ro
Mob: +40737545955
Tel/Fax: +40213110401

www.cafegradiva.ro 

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!