Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

One World Romania – o deschidere
Evenimentul de deschidere al festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania, aflat la a 6-a editie, a avut loc aseara, 11 martie, ora 19.30, la Cinema Patria.

Anul acesta festivalul se va desfasura, asa cum ati aflat deja de pe Cafe Gradiva, intre 11-17 martie si va avea sase sectiuni principale: "Ura dauneaza grav sanatatii", "Diz / Abilitati", "Cine pe cine manipuleaza?!", "Dreptul si strambul", "Revolutie zi de zi" si "Romanul adolescentei". Mai exact, 60 de filme, proiectate in 6 cinematografe. Fiind vorba de filme documentare, care presupun o oglindire a realitatii, eu ma astept la mult material fantasmatic cat mai putin elaborat.

"Ura dauneaza grav sanatatii" este sectiunea principala a editiei de anul acesta. De ce tocmai ura?

Urasc Romania: aici se intampla toate relele, 
a spus un copil, si a adaugat:
am vazut asta la televizor.
Asa incepe programul scris al festivalului. Agresati - afirma organizatorii festivalului - de cresterea exponentiala a cantitatii de ura si intoleranta pe cap de locuitor si centimetru de ecran de la ultima editie a festivalului, programul acestei editii se vrea un antidot contra urii si a maniei. Tema urii a fost prezentata publicului inca de la intrarea in sala, prin proiectia pe ecran a unor citate din diferite site-uri, bloguri si forumuri de pe internet. Iata cateva asemenea citate:
Tara asta e locuita in proportie de 80% de cretini si retardati care se vand pe un kg de faina.
In loc de sterilizare, gazare. Da-i dracu, sa moara toti, de la puradelu' la bulibasa.
Ba, baiatule, incepand cu Sfanta Scriptura, ce-ti explica ca la oligofreni, ca pe copil trebuie sa-l bati pana este prunc ca sa nu ti se suie in cap.
Cum sa te nasti cu asa ceva (homosexual), cand pe la 14-15 ani te apuca hormonii. Asta e boala traiului bun. Ia puneti-i la post, la munca, sa vedeti cum le trece.

Nu stiu daca sub influenta acestor citate, tanarul de langa mine refuza invitatia mea sa-si puna haina grea, de motociclist pe care o tinea in brate, pe scaunul liber de langa mine si pe care mai erau puse alte haine. Nu, imi spune tanarul, e intuneric, romanii (toti?) sunt hoti…

Odata publicul introdus in tema pricipala a festivalului, a inceput si deschiderea, anuntata muzical de formatia "La Bomba", alcatuita din copii care au fost evacuati din casele lor. Rand pe rand au luat cuvantul reprezentantii organizatorilor - One World Romania si Centrul Ceh, ca si al partenerului principal, Fundatia Konrad Adenauer.

Ce mi-a retinut atentia au fost trailere din filmele ce vor fi proiectate in festival, care, alaturi de scurtele comentarii ale organizatorilor, au reusit sa-mi deschida dorinta de a vedea toate filmele festivalului, lucru pe care, din pacate nu voi putea sa-l fac.

Din discursul reprezentantului Centrului Ceh, am sa mentionez o relatare despre Vaclav Havel, in memoria caruia se desfasoara aceasta editie a festivalului. La o intalnire cu copiii, Vaclav Havel a fost intrebat daca a facut ceva bun si cum e sa faci ceva bun. Fericit ca a primit ceea ce el considera a fi o intrebare usoara pusa de copii, el a raspuns ca, atunci cand era in inchisoare a ajutat mult pe ceilalti detinuti. Si ca aceasta ii dadea o stare grozava,
stiti, copii, e ca atunci cand bei un paharel de tuica.

Dupa "tuica" am fost introdusi in lumea persoanelor cu dizabilitati. Am vizionat un film in care ambasadori, personalitati cultural-artistice din Bucuresti au acceptat invitatia de a se aseza intr-un scaun cu rotile, pentru a ne arata cat de neprietenos este Bucurestiul cu persoanele cu dizabilitati. Mai convingator, legat de atitudinea noastra fata de persoanele cu dizabilitati, a fost precizarea organizatorilor ca din cele şase cinematografe ale festivalului, numai in doua exista rampe pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii. Ceea ce mi-a adus aminte de o invitatie primita cu timp in urma de la o fundatie din Romania ce se ocupa de persoanele cu dizabilitati locomotorii, la un eveniment organizat pentru acestea, dar in care se preciza ca localul in care era organizat nu era prevazut cu rampa. Neprietenie, numele tau sa fie legat de narcisism?

Ce mi-a mai retinut atentia este si faptul ca juriul festivalului este alcatuit din liceeni. Pentru ca, spun organizatorii, adolescentii par mai putin contaminate de rele. De altfel, adolescentii alcatuiau cea mai mare a publicului.

Discursurile mai mult sau mai putin oficiale fiind zise, dupa un scurt, dar impresionant concert sustinut de formatia "La Bomba", a sosit momentul sa fie proiectat primul film din festival. Organizatorii au ales filmul Little World, Spania, 2012, un film despre Albert, un tanar de 20 de ani, pasionat de globe-trotting, care in scaunul cu rotile si cu 20 de euro in buzunar isi propune sa plece pana la East Cape, Noua Zeelanda, antipodul exact al locuintei sale din Spania.Acestea ar fi cateva date din ceea ce a oferit deschiderea festivalului One World Romania.

Intr-un clip prezentat in debutul festivalului un actor cu o infatisare de nazist ne explica cum a fost curatat cu "detergentul" festivalului One World Romania de ura si de prejudecati. Eu, curatata deja printr-o formare psihanalitica, ma intreb cum voi iesi din acest festival?

Deviza festivalului este "Pentru o karma mai buna", organizatorii propunandu-si sa ne faca sa trecem mai usor peste necazuri, sa mergem la film si sa zambim chiar daca avem lacrimi in ochi.

Adica sa trecem peste ura, dizabilitati,manipulare, legi strambe si sisteme bolnave, necazurile adolescentei. Va reusi festivalul sa faca asta?

Daca v-am atras atentia si daca vreti sa aflati raspuns la intrebarile de mai sus, daca sunteti curiosi daca Albert a reusit, pot sa va spun doar ca… to be continued.

Carmen Apopei

este psiholog şi psihoterapeut.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!