Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Robert Redeker, înmormântarea unui mit
Pensionarea este o formă rafinată de moarte socială, de solitudine morală şi de degradare fizică. Sunt necesari câţiva ani încă pentru a clama o fericire pe care nu o simţim. Uneori te întrebi de ce moartea te-a uitat. Pe scurt, trebuie să fii un pic naiv sau bizar pentru a crede că vârsta cu Alzheimer şi Parkinson este epoca de aur a existenţei.

Robert Redeker, într-un strălucit articol din Monde, "Pensionarea, agonia unui mit francez", vede în impresionantele manifestaţii din aceste zile*, în ciuda bannerelor viu colorate, procesiuni funerare: aceste procesiuni însoţesc pe ultimul drum un mit social foarte francez: pensionarea. Agonia unei credinţe, explică el, este mereu convulsivă şi are nevoie de rituri. 

Mitul pensionării l-a înlocuit pe cel al paradisului post-mortem promis de religii şi pe cel al paradisului imanent visat de comunişti. Amărăciunea şi furia sunt, cu siguranţă, pe măsura deziluziei, dar ar putea prefigura noi forme de distrugere creatoare, spre deosebire de "social-clientelismul" care, ca şi în Uniunea Sovietică, a blocat pentru mai mult de treizeci de ani întreaga societate franceză. Falimentul statului e o veste excelentă: le va reda francezilor libertatea ce le-a fost furată prin promisiunea unei protecţii sociale care se goleşte treptat de orice conţinut.

Nu prea văd cine altcineva decât Robert Redeker să poată continua astăzi lucrarea intelectuală de dezvrăjire a lumii pe linia unui Max Weber, Freud sau Raymond Aron. Luciditatea are un preţ: el este singurul din Europa care a a fost de acord să-l plătească.

* Este vorba despre manifestaţiile împotriva adoptării în parlamentul francez la 15 septembrie 2010 a reformei pensiilor.

Traducere de D. L. Bîtfoi

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!