Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Bertolt Brecht, Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită, r. Dragoş Galgoţiu, Teatrul Odeon
Ascensiunea lui Arturo Ui a fost scrisă în 1941 la Helsinki, în Finlanda, unde Brecht aştepta să emigreze în Statele Unite ale Americii. Piesa de teatru este o parabolă satirică despre ascensiunea lui Hitler (concentrându-se pe perioada dintre anii 1929-1938).

Acţiunea este plasată în lumea gangsterilor din Chicago, personajele şi întâmplările având un corespondent real în Germania nazistă. Arturo Ui îl reprezintă pe Hitler, Ernesto Roma este Ernst Röhm, Giussepe Givola seamănă cu Joseph Goebbels, iar Dogsborough aminteşte de Paul von Hindenburg.

Prima montare a avut loc în 1959 la Berliner Ensemble şi s-a bucurat de un succes răsunător. Pe aceeaşi scenă a fost montată în1995 o versiune a textului adaptată şi regizată de Heiner Müller, spectacol care se află şi astăzi în repertoriul celebrei companii din Berlin.

În 1963, textul a fost pus în scenă la Teatrul Giuleşti în regia lui Horea Popescu, scenografia lui Jules Perahim, cu Ştefan Mihăilescu-Brăila în rolul titular. În acelaşi an, un alt mare actor, Ştefan Iordache debuta cu personajul Arturo Ui pe scena Studioului Casandra.

Spectacolul Teatrului Odeon este o comedie neagră cu elemente de cabaret. Într-o perioadă în care politicul sufocă prin agresivitate, înscenarea teatrală răspunde prin ironie, arătând că monştrii lumii politice nu sunt doar îngrozitori, dar şi extrem de ridicoli.


Distribuţia

Arturo Ui
Ionel Mihăilescu

Dogsborough
Dorina Lazăr

Bertolt Brecht
Vitalie Bantaş

Flake
Mircea Constantinescu

Butcher
Mugur Arvunescu

Actorul
Marian Ghenea

Sheet
Laurenţiu Lazăr

Giuseppe Givola
Gabriel Pintilei

Emanuele Giri
Mihai Smarandache

Ernesto Roma
Istvan Teglas

Betty Dullfeet
Cătălina Mustaţă

Dullfeet
Mircea N. Creţu

Daisy
Ioana Anastasia Anton

Croitorul
Marian Lepădatu

Tânărul din Cicero
Ionuţ Kivu

Tânăra din Cicero
Ana Maria Moldovan

Dansatoare de cabaret
Ioana Marchidan

Dansatoare de cabaret
Judith State


Regia
Dragoş Galgoţiu

Decorul
Andrei Both

Costumele
Doina Levintza

Coregrafia
Răzvan Mazilu

Asistent coregrafie
Ioana Marchidan

Traducerea
Mihaela Crețu

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!