Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cum putem sa intelegem relational sexualitatea (Girls, II)Elijah and Marnie in Girls

In Girls, serialul despre care am vorbit saptamana trecuta, exista o scena provocatoare la inceputul celui de al doilea sezon. Marnie si Elijah, doi dintre prietenii apropiati a Hannei, personajul principal, fac sex. Provocator in scena este ca Ellijah se identifica ca gay, iar Marnie este femeie. Din cate stiu eu este o scena unica in televiziunea americana, unde de obicei sexul este fie heterosexual, fie gay, fie foarte complicat. Dar nu stiu ca un personaj gay sa initieze brusc o scena de sex heterosexual.

Atentie, Girls nu face parte dintr-un program de televiziune conservatoare, care face propaganda terapiilor de conversie. Terapiile de conversie sunt arma favorita a conservatorilor care vor sa demonstreze ca "gay"-ii sunt bolnavi si ca trebuie sa se converteasca la heterosexualitate. Girls este un show HBO foarte edgy care iti propune sa gandesti diferit sexualitatea.  El nu este varful de lance al conservatorilor americani si probabil ca nationalistii de dreapta din Romania (de genul celor care au protestat la proiectia filmului The Kids are Alright sau al Puiu Hasotti) l-ar considera dezgustator si anti-patriotic.

Dar Girls nu este nici un program de propaganda care ar servi lectii de cum trebuie tolerata sexualitatea umana si ca acei care fac sex intre ei diferit sunt ok. Girls poate sa fie provocator pentru puternicile NGO-uri americane care apara sexualitatea persoanelor LGBT. Pentru avocatii drepturilor persoanelor de acelasi sex, sexul intre un barbat gay si o femeie este un cosmar politic, pentru ca tulbura apele care par sa se orienteze destul de clar catre o identitate sexuala. Daca oamenii sunt fie heterosexuali, fie gay, atunci sexul dintre cele doua personaje deranjeaza o schema care se vrea foarte clara.  Ce este zona asta de granita, care pare sa fie tulbure intre gay si heterosexualitate? Avocatii sexului gay sau anti-normativ nu pot decat sa priveasca ca reactionara o scena de tipul asta, iar cei ai sexului heterosexual ca o confirmare a prejudecatilor lor.

Evident, un terapeut care l-a citit pe Freud ar putea sa raspunda la provocarea serialului nesurprins si sa spuna:
pai e simplu, oamenii sunt bisexuali, si nu ma mira ca cei doi au avut sex. 

Ei bine, terapeutul nostru inventat ar gresi daca s-ar grabi sa ne arunce pe toti intr-o barca bisexuala. Ideea ca toti suntem bisexuali e gresita pentru ca pleaca de la o teorie universala, care ar trebuie sa se potriveasca cu toate cazurile. Dar oamenii isi definesc preferintele sexuale mult mai complicat si mai contextual decat 
suntem cu totii bisexuali.
Nu, unii sunt in relatii cu persoane de sex opus, altii cu persoane de acelasi sex, iar altii au practici sexuale mai tulburi. Girls ne propune sa mergem dincolo de 
unii sunt gay si atat,
unii sunt hetero si atat, 
si 
toti suntem bisexuali. 
Girls ne arunca pe teritoriul unde dorintele, inclinatiile si chiar idea de sex devin mult mai complicate.

Cum gandesc eu relational ce se intampla in Girls?

Mai intai, important este ca Marnie si Elijah par sa fie deschisi unul cu celalalt. Inainte de sex, ei participa la sedinta de karaoke. Elijah ii spune lui Marnie ca are o voce extraordinara. Marnie ii povesteste despre cat de departe se simte de un fost prieten. Elijah ii povesteste lui Marnie cat de dependent se simte de actualul prieten, care ii plateste facturile.  Cei doi par sa comunice si sa simta gandurile si interesele celuilalt. Nu se ranesc si creeaza un spatiu nou in care e posibil sa se simta spontani, autentici si relaxati. Cei doi isi povestesc lucrurile care sunt greu de marturisit si in special sentimentele de rusine. In special Elijah e capabil sa articuleze ceva ce i-ar fi fost greu sa spuna, si anume ca se simte rusinat de comportamentul prietenului actual si ca poate sa simte dorinta si altfel decat in registrul gay vs. hetero.

In al doilea rand, cei doi sunt excitati de faptul ca fac ceva interzis. Ei depasesc o interdictie clara care ii arunca in tabere diferite si mai ales stiu ca ar putea sa o faca pe Hannah extrem de furioasa. Elijah incepe sa vorbeasca murdar si simte atractie fata de Marnie. Incep sa se sarute, Elijah initiaza penetrarea, dar se opreste. O intreaba pe Marnie daca si-a dat "ochii peste cap". In acel moment, contactul dintre ei se opreste. Elijah alege sa se retraga. Momentul de umilire, de agresivitate pasiva mascata, rupe intimitatea celor doi.

Care este lectia momentului pe care il discut? Lectia este urmatoarea: sexualitatea umana este complicata si un acces bun la ea este dat de sesizarea momentelor de intimitate si de umilire in contactul intre parteneri. Orientarile sexuale sunt importante si ele vorbesc despre un anumit tip de dorinta, dar ele nu trebuie sa mascheze complexitatea interactiunilor sexuale si nici cat de sofisticate sunt elementele care ne fac sa fim atrasi de o persoana, sau o practica, sau o actiune. Teoria ca suntem toti bisexuali ignora ca sexualitatea este contextuala si tulbure. Ea nu ia in calcul ca oamenii se ataseaza de anumite comportamente si actiuni, pe care suprapun anumite orientari care sunt definite ca gay, hetero sau bisexuale. O teorie universalista care afirma ca toti suntem la fel de fapt ignora cat de sofisticata e sexualitatea umana.

Bogdan Popa

este pasionat de psihanaliză, iar pe Gradiva încearcă să îşi dea seama de ce.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

2 comentarii

  1. Am revazut episodul cu pricina. E o discordanta acolo intre dorintele celor doi. Acum, fiecare dintre noi poate specula pe tema asta. Probabil ca un act sexual reusit necesita concordanta.

    RăspundețiȘtergere

Atentie, se interpreteaza!