Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

La vie en rose
Jérôme Leroy e un comunist cu înclinaţii reacţionare. E stilat, nu se ia în serios şi priveşte lumea prin ochelarii săi negri Ray-Ban, cu care bineînţeles că o schimbă în mod subtil.

Să porţi Ray-Ban înseamnă să te recomanzi ca playboy cu tendinţe fasciste. La dreapta ta stă dragul de Augusto Pinochet, care te ia la ochi. La stânga Audrey Hepburn gângureşte la chitara sa în timp ce tu te străduieşti să lucrezi la următorul roman. Jérôme Leroy a tot văzut şi revăzut Mic dejun la Tiffany de Blake Edwards. Atunci când Audrey îşi scoate ochelarii ştim că încep problemele pentru ea şi pentru scriitor. Vor dori să se iubească şi să se culce împreună. Să ne mai întrebăm de ce? Pentru că ei nu ştiu că, după ce se culcă împreună, femeile şi bărbaţii ajung întotdeauna să se urască. Lecţia istoriei e că nu trebuie să îţi scoţi niciodată ochelarii Ray-Ban.   

Frédéric Schiffter discutând despre Physiologie des lunettes noires cu infamul R. J.

Nu doar Audrey Hepburn se află în această Physiologie des lunettes noires. Mai e şi Catherine Spaak - poartă ea sau nu ochelari negri în Depăşirea de Dino Risi (întrebare pentru bacul la filo)? - şi Anna Karina, şi Monica Vitti, şi să nu o uităm nici pe enigmatica Miss Ordrey.

Jérôme Leroy le trimite unele semnale amicale şi unor prieteni ca Jean-Marc Parisis, Dominique Noguez - să nu uităm cumva de "brusca melancolie" a acestuia - sau Denis Grozdanovich.

Dar ce m-a mişcat cel mai mult la Jérôme a fost evocarea filosofului marxist Michel Clouscard. Să ne amintim că în 1973 acesta a publicat o carte premonitorie, Néo-fascisme et idéologie du désir, pentru a ne preveni că în curând, foarte curând totul va fi permis, dar nimic nu va mai fi posibil. Lui Clouscard îi plăceau plaja şi fetele. Visa la un comunism sexy, poetic şi balnear, un comunism cu ochelari negri. Ai dreptate, Jérôme: să îl iubim pe Bernard Fank, fără a-l uita pe Clouscard. Citindu-l înainte şi după ce facem dragoste, precum zici. 

Cartea ta Physiologie des lunettes noires nu pare mare lucru. Şi totuşi în vara asta ea va fi la fel de indispensabilă pe plajă ca o pereche de Ray-Ban.

Traducere de D. L. Bîtfoi

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!