Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

O zi ideală cu Henry Miller
În My Life and Times, Henry Miller descrie o zi ideală (ideală şi pentru mine): să mă trezesc foarte târziu, plin de sevă şi vigoare. Să nu am nici o obligaţie. Să scriu câteva scrisori - iar dacă sunt în formă chiar şi câteva pagini. Dar mai ales să-mi încep ziua înotând în piscină. Şi, după-amiaza târziu, vreo oră sau două de ping-pong.


Apoi, după o cină uşoară, să văd un film bun, de preferinţă japonez (filmele japoneze ne dezamăgesc mai puţin). Săruturi? De ce nu? Dar e totuşi necesar? E adevărat, o prezenţă feminină face viaţa mai interesantă. Şi adesea extenuantă. Miller completează:
Tot acest mister în jurul sexului... şi apoi descoperi că nu e de fapt nimic... doar vid, o iluzie, te aprinzi pentru o fantă cu păr deasupra. Ce amuzant ar fi dacă ai găsi acolo o muzicuţă... sau un calendar! Dar nu e nimic acolo, nici înăuntru, absolut nimic.
Pe când eram adolescent, îmi imaginam acolo un cap de mort.

Ziua se încheie. Şi meditez la contradicţia mea principală (împărtăşită şi de Miller): să spui că nimic nu are importanţă şi totuşi să dai importanţă la orice. Iată latura mea elveţiană.


Cât despre ping-pong, îl joc din copilărie. Ca şi Miller, am un joc solid, defensiv, impregnat de zen. Important la acest joc este că împiedică orice discuţie intelectuală. Oricât de ilustru sau de fermecător ar fi adversarul şi tot nu-i permit să-mi distragă atenţia.

Henry Miller şi-a încheiat socotelile cu viaţa la Big Sur, în tovărăşia a trei japoneze. Ping-pong-ul te ţine în formă.

Traducere de D. L. Bîtfoi


Roland Jaccard


este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

DE ACELAŞI AUTORToate articolele acestui autor
*
Foto: © Bradley Smith, Gemini Smith, Inc,D.R.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!