Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

"Asa s-a nascut omul nou" de Dorin-Liviu Bîtfoi se lanseaza la Sala Radio, joi, 9 mai, ora 12
Joi, 9 mai, la ora 12.00, la Centrul de Presa al Societatii Romane de Radiodifuziune (foaierul Salii Radio, str. General Berthelot nr. 60-64) va avea loc lansarea volumului Asa s-a nascut omul nou. In Romania anilor ‘50, semnat de Dorin-Liviu Bîtfoi si aparut la Editura Compania.


Vor vorbi:

Ovidiu Miculescu – Presedinte Director General al Societatii Romane de Radiodifuziune
Dan Preda – jurnalist si membru al Comitetului Director al Societatii Romane de Radiodifuziune
Adina Keneres – director editorial al Editurii Compania
Valentin Protopopescu – scriitor si jurnalist

si autorul.


Vizualizaţi Lansare "Asa s-a nascut omul nou", joi, 9 mai 2013, ora 12 pe o hartă mai mare

O tragedie moderna cu roluri gata scrise : premiera in 1944, ultima reprezentatie de gala in 1964. La mijloc, un deceniu de iad. Tara jefuita, sfidata, injosita. Popor infometat, intemnitat, torturat, deportat. Nationalizare, stabilizare, indoctrinare.

Propaganda si militie. Securitate si cenzura. Cartele, bonuri, formulare. Justitie a Partidului, Biserica a statului, economie a activistilor. Rezultat : un regiment de potentati, armate de slugi. O lume noua ratacind si azi in propria-i supravietuire.Cum a fost posibil ? Asa !

Veti citi ca pe un roman o carte mare cum n-ati mai vazut, dar mereu v-ati gandit ca ar trebui sa existe. Nu de alta, dar va intrebati din ce in ce mai des : cum de s-a ajuns aici ?! Simplu : pe calea viguros deschisa... in Romania anilor ’50 !

Si mai simplu spus : pana acum a lipsit tabloul de ansamblu, onest alcatuit din « radiografii » ale tuturor domeniilor, si deci a lipsit tocmai imaginea de buldozer + malaxor + clocitoare + banda rulanta din care a rezultat... omul nou ! Acela care pare iresponsabil, incompetent, vorbaret beutor de bere si mancator de mici, impostor de lux si hot la drumul mare.

Ce am primit in schimb in ultimii 23 de ani ? Pai, de pilda, relatari sobre si demne, adesea exacte, ale marilor momente politice din intervalul ’44-’64. Nu am vazut insa niciodata de aproape, ca aici, stupizenia si balbaiala la varf, perfecta cunostinta a conducatorilor despre jalnica stare a natiunii si neputinta lor de a face minunile promise agitatoric. Am putut citi amintiri cutremuratoare din puscarii sau studii tematice care lasau, inevitabil, impresia unui destin nenorocit sau a suferintei unui segment, iar nu pe aceea a unei vaste operatiuni de distrugere si terorizare, arborescenta, organizata in detaliu si alimentata grijuliu etapa cu etapa. Ne-am delectat cu memoriile unor insi de buna sau de rea credinta, mai talentati sau mai terni, mandri ca « s-au strecurat » prin « anii grei », care, oricum ai lua-o, le zambesc din departare, caci au fost anii tineretii lor, valoare indiscutabila. Fireste, preocuparea lor in astfel de pagini nu era aceea de a analiza degradarea sistematica a justitiei, nici indoctrinarea in forta a populatiei, nici canalizarea selectiei de cadre spre ce se putea gasi mai servil, mai amarat si mai primitiv, nici saracirea programata prin nationalizari si stabilizari.

Si tot asa. Pana la urma, important era ca, in toate rapoartele de dupa ’89, accentele de oroare sa se deplaseze de pe crucialul deceniu sase pe epoci mai recente, mai aerisite, in care mizeria sociala, politica, economica si culturala sa poata fi atribuita unor trepadusi nevrednici, unor fiinte « fara trasaturi » slujind absurditatile ce emana de la un nedemn si inept cuplu prezidential – in plus, executat, deci aflat in pace cu istoria personala, nationala si universala. De ce oare un asemenea hocus-pocus ? De groaza unui decont, unul temut ca violent si radical. Groaza veche, racnita deja de anchetatorii din ’57 in urechea tinerilor care « se manifestasera » in 1956 : « Daca reusea contrarevolutia din Ungaria ? Ne-ati fi impuscat. » Dar groaza neintemeiata, caci, iata, nu asa functioneaza bucurestenii care o intalnesc pe Ana Pauker, dizgratiata de regim, la « cumparaturi in mica piata din fata Operei […] Oamenii o invita galant sa nu stea la coada. […] In sala de cinematograf, spectatorii asteapta mai intai sa se ridice ea ». Si nu asa functioneaza romanii in general – in ciuda sforaitoarelor teorii despre ura si razbunare care ne impuie urechile de cativa ani buni, dar care n-au aratat cu degetul nici o victima.

Dar cum functioneaza romanii ? Pai, chiar asa cum se vede deja din uluitoarea poveste a anilor ’50. Prea putin preocupati de otravita constiinta a vinei la cei cu adevarat vinovati. Orientati spre reinnodarea traditiilor, spre salvarea prin educatie, spre reconstruirea elitelor autentice, scuturandu-se, pe cat se poate pe nesimtite, de netoti, neobrazati, maimutoi trasi de sfori. Dornici sa se ridice din nou in picioare – prin ei insisi, prin copii, prin nepoti.

« Asa s-a nascut omul nou » sau cum a fost pusa Romania in genunchi in anii ’50 – o poveste cladita din mii de pagini de arhiva, carti, ziare, reviste, filme, marturii, note si rapoarte, scrisori, picturi si sculpturi, registre si reclame, cantece si epigrame, zornait de lanturi si clinchet de pahare. Un audit istoric si moral, o prefata necesara oricarui proiect.

Adina Keneres


Cuprinsul


Cuvant inainte al autorului


PROLOG Aici incepe lumea noua (anul 1950)
La drum... ■ ... spre Bucuresti, patria fugarului ■ Unde se moare in strada ■ Marea Inchidere ■ Marele Botez ■ Iuda-Tito, supertradator ■ Vesti despre „banditii din munti“ ■ Revelatia prin Stalin ■ Sa fie infierati si dati afara ! ■ Revizuirea pensionarilor ■ Verificarea membrilor de partid ■ Casele poporului ■ Jos mainile de pe Coreea ! ■ Raionare ■ Psihoza razboiului ■ Isteria atomica si „prabusirea santajului atomic“ ■ Pacea invinge ■ 7 Noiembrie 1950 ■ Reapare painea alba ■ Un nou Ev Mediu se deschide


CARTEA INTAI Incolonarea clasei muncitoare

PARTEA INTAI Legalitate populara
Dictatura proletariatului este mama legilor ■ Marile procese publice si multe altele mai mici ■ Spaima de masina neagra ■ Aici sfarseste lumea veche ■ In inchisori ■ La stuf, in mina, la Canal ■ Sa spui tot, sa suferi tot

PARTEA A DOUA Transformarea socialista a agriculturii
La colectiva sau la Canal ! ■ „Dam cu drag la colectare“

PARTEA A TREIA Economie planificata
Sovromania ■ Un guvern mereu boxat ■ Milionul de porci si Ministerul Carnii ■ Se desfiinteaza Directia Frigului, apar si alte necazuri ■ Zarzavaturi eroice si cateva miracole economice ■ Hai sa traiesti, mai tovarase Plan ! ■ Depasirea depasirii planului ■ Intreceri socialiste ■ Stahanovistii spulbera normele ■ „Metode“ sovietice si „initiative“ romanesti ■ „Niciodata nu vom reusi sa realizam planul !“ ■ Haosul centralist ■ Directia Inmormantarii ■ Centralismul democratic sau descentralizarea centralizata ■ Dusmanul de clasa nu doarme ■ Socialismul se construieste salbatic ■ Marile santiere ale patriei ■ Cot la cot : condamnati, soldati, pionieri, brigadieri

PARTEA A PATRA Pe frontul ideologic
Zambete potolite si sprancene ridicate ■ Prioritati si superlative sovietice ■ Biciuirea trecutului, infierarea Occidentului ■ Teze si lozinci mobilizatoare ■ Institutii noi ■ Jdanovscina la romani ■ Manifestari dusmanoase ■ Impotriva cosmopolitismului ■ Noul vocabular ■ Critica si autocritica ■ Agitatia si propaganda ■ Literatura de partid ■ Cenzura si dezinformare ■ Nimic la intamplare ■ Gata pentru munca si aparare ■ Sarbatorile si sfintii clasei muncitoare

PARTEA A CINCEA Realism socialist
Spiritul de partid patrunde in muzica ■ Curs practic pentru tractoristi si pictori ■ Ce gandea Maria Tomii cand lucra in schimbul de onoare al literaturii ■ Problemele tipicului si exagerarea constienta a eroilor pulmonari ■ Catre „adevarata literatura“ ■ Clocitoarea rosie ■ „Bine ati venit, scriitori ai poporului !“

PARTEA A SASEA Educarea omului nou
Reforma invatamantului ■ In universitati ■ Imbunatatirea compozitiei de clasa a elevilor si studentilor ■ Ce-i de facut in timpul liber ?

PARTEA A SAPTEA Viata oamenilor muncii
Orase fumurii, prinse intre banchize ■ Viata necrutatoare, vremurile de fier ■ Comert de stat ■ Odihna muncitoreasca ■ Desi incalca morala proletara, tovarasii din conducere nu se simt mai bine ■ Intalniri cu oameni si fantome ■ Sa radem, deci, e tot ce ne-a ramas !


CARTEA A DOUA Anii puterii populare

PARTEA INTAI Aflam din ziare ca suntem fericiti (1951-1954)
Rusaliile Negre (18 iunie 1951) ■ O bomba atomica a explodat deasupra noastra (28 ianuarie 1952) ■ Devieri de dreapta si aventurism stangist (1952) ■ Un om minunat (5 noiembrie 1952) ■ Scapam ! Scapam ! (5 martie 1953) ■ Postul lui Stalin sau al festivalului (martie-august 1953) ■ Capitala Tineretului Lumii (2-16 august 1953) ■ Iarna disperarii noastre (ianuarie-februarie 1954)

PARTEA A DOUA S-a dat drumul la dragoste (1954-1957)
Vine destinderea mare ! Revolta jurnalelor (1954-1956) ■ Miracolul margarinei, revolutia plasticului (1954-1956) ■ Congresul al II-lea al P.M.R. (23-28 decembrie 1955) ■ Raportul lui Hrusciov (24-25 februarie 1956) ■ Absenti nemotivat sau o revolutie maghiara pentru romani (toamna anului 1956) ■ Televiziune (31 decembrie 1956) ■ Vantul de Rasarit (1956-1961)

PARTEA A TREIA Somnul popular-democratic (1958-1960)
Sub steagul fericirii (1958-1960) ■ Marele eveniment de necrezut (1958) ■ Adusi pe ring, boxati bine, facuti KO si eliminati (1958-1959) ■ Inghititi, mestecati (1957-1961) ■ Vor veni si alte vremuri (1958-1960)


EPILOG O epopee cum n-a mai fost (1961-1965)


Note
Cronologie
Bibliografie
Arhive ■ Carti ■ Periodice ■ Site-uri si bloguri ■ Filme artistice si documentare


www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!