Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Un Sistem al Lumii
În Călătorie în jurul camerei mele (1825) - un regal -, Xavier de Maistre propune un Sistem al Lumii. Iată-l:
Deci eu cred că spaţiul fiind infinit, aşa e şi creaţia, şi că Dumnezeu în eternitatea sa a creat o lume infinită în imensitatea spaţiului.

Imediat apoi, Xavier de Maistre observă că nu-şi pricepe cu mult mai bine propriul sistem decât toate acele eclozări ale imaginaţiei filosofilor de până la el, dar că are cel puţin avantajul preţios de a formula în patru rânduri,
oricât de enorm ar părea. 
Iată o formă de umor pe care amicul Clément Rosset nu ar dezavua-o.

Nu am întâlnit de altfel vreodată pe careva, cu excepţia celor din spitalele de psihiatrie, care să fi citit o operă filosofică din scoarţă în scoarţă. A fost nevoie de ani de zile pentru ca un cititor, fără îndoială un bolnav mintal, să descopere că paginaţia Criticii raţiunii dialectice era greşită.

Traducere de D. L. Bîtfoi

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!