Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Metode inovative de protest politic: Madrid
Sunt in Madrid saptamana asta. Am fost la ce numesc madrilenii si madrilenele aici o escrache feminista (EF). EF este un tip de interventie publica in care se protesteaza fata de politica guvernului de dreapta in Spania. La evenimentul unde m-am dus eu s-a protestat fata de taierea beneficiilor sociale a femeilor singure si a lesbienelor. In legea propusa de guvernul conservator dreptul la avort este limitat, alaturi de taierea altor beneficii sociale. Practic, conservatorii spanioli vor sa faca invizible categorii de oameni care traiesc diferit in Spania. Pentru ei, persoanele cu sexualitate diferita, persoanele trans-gender, femeile necasatorite sunt aberatii de la norma sociala heterosexuala tipica. Ei vor ca ceea ce s-a castigat in urma unor actiuni progresiste de durata - avort, casatorii intre persoane de acelasi sex, drepturi legate de contraceptie, recunoasterea femeilor necasatorite ca fiind importante social - sa fie eliminate legal.

Cum sa raspunzi colectiv la astfel de masuri? Cum se pot mobiliza social diferite grupuri care nu sunt de acord cu politica de dreapta? Ce tip de interventii pot sa asigure vizibilitate in spatiul public spaniol?

Mie imi plac mult interventiile de tip escrache. Ele, evident, nu apar in presa de mare tiraj. Citeam El Pais in dimineata asta si nu se amintea de demonstratia la care am participat aseara. Escrache are o istorie lunga legata de dictatura din Argentina. Escrache inseamna de fapt sa expui public pe cineva care s-a facut vinovat de crime sau a participat la dictatura militara. Inseamna sa mergi la locuinta unui politician si sa protestezi public in fata casei lui sau a ei. Inseamna sa expui faptele unui politician sau figuri publice care are putere politica si care beneficiaza de pe urma unor legi nedrepte.

In Spania, in timpul recesiunii din ultimii ani, s-a organizat un tip de protest care se numeste PAH!, alcatuit din persoanele care nu si-au mai putut plati ipoteca si si-au pierdut locuinta (aproape 350 000 de persoane au fost si sunt in situatia asta in Spania). Cei din PAH! au facut parte din miscarea de opozitie legata de Cincispreceze Mai in Spania, sau indignados. Care au fost strategiile celor din PAH!? Mai intai, au atacat legislativ Legea ipotecara spaniola, care legaliza pierderea locuintelor. Mai mult, ei au intervenit si prin actiuni de tip escrache. Au mers la casele politicienilor care s-au opus actiunii legislative de incetare a evictiilor si au pus postere si afise care le denuntau activitatea. Escrache inseamna sa rusinezi public o figura politica pentru voturile ei. Politicienii reactioneaza foarte violent fata de actiunile escrache, pentru ca, argumenteaza ei, le ataca viata privata. Dar ce inseamna pierderea unei locuinte daca nu un atac frontal al vietii private? Participantii care folosesc escrache sunt ei insisi atacati in ceea ce este vital in viata lor.     

Un desen a lui Enrique Flores legat de manifestatia din 22 Iunie

Daca escrache face parte din arsenalul complex al stangii spaniole, escrache ca actiune feminista se opune in special actiunilor care discrimineaza persoanele care nu se incadreaza in modelul heterosexual tipic. La actiunea unde am fost si eu aproape de o mie de oameni s-au adunat in fata Ministerului Sanatatii sa protesteze fata de interventia legislativa. Politia se astepta la o astfel de manifestare, asa ca politistii au blocat accesul la Minister. Participantii, insa, ghidati de cateva colective feministe, au inceput sa isi puna corpurile la bataie si au luat cu asalt strada. O mie de oameni a inceput sa marsaluiasca in directia statuii lui Neptun, unde se organizeaza traditional proteste (fanii lui Atletico Madrid se aduna la statuie in mod traditional sa sarbatoreasca dupa victorie). Politistii nu au intervenit in drumul spre statuie. 

Astfel de proteste nu sunt neobisnuite in Madrid. De obicei, se argumenteaza ca manifestarile nu sunt legale. Dar cei care au monopolul violentei nu actioneaza legal de multe ori. Politistii care in mod normal trebuie sa poarte numere pe uniforme, care ii pot identifica, sunt fara numere la astfel de manifestari. Ei se feresc de vizibilitate publica tocmai pentru ca cei care sunt pe strada pot sa ii identifice pentru violente. Politistii devin foarte agresivi - si nu ezita sa produca rani grave oamenilor.

Cred ca cei de la escrache de astazi (iulie 22, 2013) nu s-au asteptat ca politistii sa devina atat de violenti. In mod normal, noi trebuia sa ne deplasam intre statuia lui Neptun si statuia lui Cybele (locul unde se intalnesc fanii nationalei si ai lui Real Madrid), pentru ca apoi sa ne deplasam la sediul partidului popular, care este de dreapta si la putere. 

Participanti la escrache; eu sunt in centrul pozei spre dreapta

Participantii au fost sloganuri foarte faine de tipul "sunt lesbiana, nu sunt sterila"; "suntem feministi, anti-capitalisti si anti-machisti" sau "mai putina represiune politieneasca si mai multa libertate sexuala". Dar cred ca politistii au avut un plan foarte clar sa ne opreasca. Dupa ce am ajuns in fata statuii lui Cybele (Demeter), ne-au inghesuit pe toti in statia de autobuz. Apoi ne-au incercuit cu masinile de politie. Au ales o victima si au inceput sa bata rau un tanar care participa la protest.

Iata cum s-a desfasurat incidentul, la care am fost martor la doi pasi. Puteam sa fiu eu in locul tanarului maltratat de politie:


Dupa ce i-au atacat violent pe participanti, lumea a inceput sa fuga in toate partile. Politistii au reusit sa distruga manifestarea printr-o interventie strategica.

Care este lectia unei interventii de tipul escrache feminista?

Colectivele de stanga se pot gandi la o strategie mai larga sa puna anumite probleme sociale pe agenda publica. Escrache au avantajul ca sunt militante, directe si pot sa faca clara o problema sociala. De pilda, lumea la manifestatie a strigat slogane impotriva ministrului Sanatatii, Ana Mato, care elimina drepturile femeii si alte drepturi politice legate de reproducere si sexualitate. Participantii au denuntat-o ca artizana unui proiect politic de dreapta si au rusinat-o public. In al doilea rand, actiuni directe care protesteaza eliminarea a ceea ce se numeste o plaja mai larga de drepturi sociale (cum ar fi asigurarea medicala pentru psihoterapie) pot sa faca vizibile persoanele din spatele austeritatii financiare. In timp ce Minstrul Sanatatii, alaturi de primul minstru, sunt acuzati in ziarele de mare tiraj de coruptie (Rajoy si Mato au fost expusi ca luand bani ilegal), colectivele de stanga pot sa intareasca presiunea publica legata de problemele politicii de dreapta. Actiunile de tip escrache se pot multiplica si pot deveni creative si puternice.       

Bogdan Popa

este pasionat de psihanaliză, iar pe Gradiva încearcă să îşi dea seama de ce. A publicat lucrări despre istoria gândirii politice, feminism, queer theory şi psihanaliză relaţională.
DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

2 comentarii

  1. Pentru o mai mare clarificare,beneficiile sociale ale femeilor singure si femeilor lesbiene care au fost negate de guvernului lui Rajoy se refera la dreptul la reproducere umana asistata (fertilizare in vitro) pentru cazurile care sunt ne-medicale, adica nu se refera la inferitilitate, femeile putand, teoretic, sa ramana insarcinate.

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!